Radnici nekada čuvene fabrike ,,Nevena’’, koja je godinama bila poslovni partner najpoznatijim francuskim i drugim svetskim ,,kućama lepote’’ obustavili su dvodnevni štrajk upozorenja, jer im je, između ostalog, obećano da će proizvodne hale biti dovoljno zagrejane kako bi moglo normalno da radi oko 300 radnika!

Pored normalnih uslova rada i isplate zaostalih zarada, radnici traže da novi vlasnik, bugarska kompanija ,,Bulcvat’’ vlasnika Hriosta Kovačkog, koja je fabriku kupila za 2,2 miliona evra, investira nekoliko miliona evra u osavremenjavanje mašina i proširenje proizvodnje.

-Naše uslove je prihvatio većinski vlasnik i preostaje da se nadamo njihovom istinskom ostvarivanju – kaže Nebojša Perović, predsednik Samostalnog sindikata u Neveni.

U Neveni, inače, plate kasne od avgusta, a doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu izmireni od juna, što je veliki problem za zaposlene.

-Veoma smo zabrinuti za budućnost svojih porodica, ali i kolektiva – ističe Perović- pogotovo što se Agencija za privatizaciju prilično nehajno ponaša prema našem kolektivu.

U fabrici Nevena, koja je jedan od simbola Leskovca, prosečne zarade oko 300 radnika znatno su bolje nego drugde. U kovertama se nađe oko 22.000 dinara, što je za većinu leskovačkih kolektiva nezamislivo. Desislava Dimitrova, koja rukovodi Nevenom, kaže da će radnički zahtevi biti u potpunosti ostvareni i to do sredine decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari