Francuski list Figaro ocenio je da Srbija odbacuje plan Martija Ahtisarija za Kosovo zbog toga što se „Srbi jasno bune protiv balkanske politike ‘dve mere, dva aršina’ koju primenjuju Englezi i Amerikanci, glavni ‘kumovi’ NATO bombardovanja“ Srbije i Kosova. „Figaro“ je ukazao da „se s jedne strane Srbima u Bosni ne dozvoljava da se odvoje i Beograd je zvanično priznao BIH, a s druge strane kosovskim Albancima se omogućava da se otcepe od Srbije i stvara se nezavisno Kosovo“.

Francuski list Figaro ocenio je da Srbija odbacuje plan Martija Ahtisarija za Kosovo zbog toga što se „Srbi jasno bune protiv balkanske politike ‘dve mere, dva aršina’ koju primenjuju Englezi i Amerikanci, glavni ‘kumovi’ NATO bombardovanja“ Srbije i Kosova. „Figaro“ je ukazao da „se s jedne strane Srbima u Bosni ne dozvoljava da se odvoje i Beograd je zvanično priznao BIH, a s druge strane kosovskim Albancima se omogućava da se otcepe od Srbije i stvara se nezavisno Kosovo“. „Odbacujući nezavisnost Kosova, srpske vlasti“ – navodi list – „smatraju da imaju podršku Rusije u Savetu bezbednosti UN“, dok se „u Evropskoj uniji pet zemalja otvoreno suprotstavlja nezavisnosti Kosova, i to su Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar“, piše list. Francuski dnevnik u jednom od tri opširna napisa povodom objavljivanja Ahtisarijevog predloga, u izveštaju iz Prištine navodi i izjavu „zapadnih diplomata koji se rado poveravaju rečima da je ‘nezavisnost Kosova glupost, ali jedino rešenje’“. Albanski zvaničnici u Prištini su – „što nije iznenađenje, dobro dočekali Ahtisarijev plan“, dodao je Figaro.
Madrid – Glavni španski listovi su ocenili da je izaslanik UN Marti Ahtisari svojim zamislima o statusu Kosova predložio stvaranje kosovske države, iako nije izričito spomenuo reči nezavisnost i suverenost. Madridski Pais ukazuje na izjavu predsednika Borisa Tadića da Srbija „nikada neće prihvatiti nezavisnost Pokrajine“. „Plan UN predviđa da se Kosovo otcepi od Srbije (iako ne sadrži i samu reč ‘nezavisnost’, to je ono što u suštini nudi), da ima sopstvene simbole nacije (zastava, himna, itd) i da može da se učlani u međunarodne organizacije“, piše list. „Jedan od velikih problema će biti položaj teritorije na severu gde živi 99 odsto Srba koji odbijaju da se povinuju suverenitetu Prištine“, smatra Pais. List ukazuje i na to da „Srbija odbacuje nezavisnost Kosova koje je veličine Austrije, ali bitnu težinu ima i to što odbojnost prema tome deli i Rusija, stalni član Saveta bezbednosti UN s pravom da stavi veto na taj plan“.
Moskva – Vlada Srbije faktički je odbacila plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija još pre susreta s njim, a takva pozicija može da dovede do toga da Srbija na Kosovu izgubi sve, ocenjuje Komersant. Predstavljanju plana u Beogradu prethodio je skandal, piše list, jer je još pre dolaska Ahtisarija premijer Vojislav Koštunica objavio da se neće sresti s njim, a DSS je od ostalih partija zatražila da se slože da će Srbija prekinuti odnose s državama koje priznaju nezavisnost Kosova. Dnevnik navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da Priština smatra Ahtisarijev predlog prihvatljivim, mada ne odgovara svim njenim zahtevima. Zbog toga će glavni napori izaslanika UN narednog meseca, prema svemu sudeći, biti usmereni na „obradu“ rukovodstva Srbije s ciljem da se ubedi da prihvati plan, dodaje list. Ahtisariju, međutim, to neće biti lako, ocenjuje Komersant navodeći da poziciju Srbije „ozbiljno komplikuje Koštuničin prilaz „. „U suštini, on je odlučio da potpuno odbaci razmatranje Ahtisarijevog plana, prebacujući odgovornost za njegovo prihvatanje na druge – na predsednika Srbije i njegove malobrojne saveznike, a najpre na Rusiju“, ocenjuje dnevnik. Komersant dodaje da se Moskva „veoma uzdržano“ izjasnila o Ahtisarijevom planu i da se zalaže za njegovu doradu „uz aktivno učešće“ zainteresovanih strana. „Koštunica, koji često govori o podršci Rusije, u suštini, potkopava njene napore, a što je najvažnije, izbegavanje pregovora o Ahtisarijevom planu od strane Vlade Srbije preti time da Beograd na Kosovu može da izgubi sve: u konačni dokument ući će samo predlozi Albanaca“, zaključuje list.
Prag – Jedino rešenje za Kosovo i prevazilaženje posledica raspada bivše Jugoslavije je dalje proširenje EU na nju, pišu češki mediji, a kao i slovački, i poljski plan posrednika UN Martija Ahtisarija nazivaju „nezavisnost bez nezavisnosti“. „Ako komplikovano rešavanje pitanja Kosova o nečemu svedoči, to je da je vizija nacionalnih država besmislena“, pišu povodom Ahtisarijevog predloga Lidove novini. List s jedne strane naglašava da Česi teško mogu da poreknu pravo kosovskim Albancima na nezavisnu državu, kada su i sami stekli svoju etnički čistu državu na isti način. S druge strane, podseća da je i Češka, kao i Balkan, naslednica velikih imperija – Austro-ugarske monarhije i Osmanskog carstva, te da bi, kada bi nezavisnost dobili svi u ta dva carstva, Brno odavno bilo prestonica samostalne Moravske Republike.
Varšava – Poljski dnevnik Gazeta viborča konstatuje da „ako se ostvari plan budućnosti Kosova, pre ili kasnije u Evropi će nastati nova država“. Taj dnevnik, međutim, ocenjuje da nije izvesno da će se takav plan zaista ostvariti pošto protiv njega oštro protestuju Srbija i Rusija, bez kojih prema oceni lista nema mirnih rešenja na Balkanu. Gazeta viborča upozorava da je protiv samostalnosti pokrajina, a za to da Kosovo ostane u granicama Srbije, pored Beograda, Moskve i zvanična Varšava. „Kosovo treba da stekne široku autonomiju u okviru granica Republike Srbije. Ne želimo da prihvatimo princip koji bi mogao da izazove efekat domina u zemljama kao što je Gruzija“, rekao je poljski predsednik Leh Kačinjski za Gazetu viborču. Poljski predsednik je novinarima koji su ga pratili u zvaničnu posetu Bukureštu kazao da je s rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom razmotrio i Kosovo i plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. „Stalo nam je do stabilizacije Kosova i da izbegnemo efekat domina“, rekao je Kačinjski i kao i ranije slovački predsednik Ivan Gašparovič otvoreno rekao da „Kosovo treba da dobije autonomiju, ali u okviru Srbije“, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari