Stranka slobode i pravde: Da se Užičani izjasne o Danu grada 1Užice/Foto: Nenad Kovačević

Stranka slobode i pravde (SSP) u Užicu je zatražila od lokalne vlasti da omogući Užičanima da se izjasne o tome koji datum će se obeležavati kao Dan grada, umesto sadašnjeg 9. oktobra.

Inače, do devedestih godina prošlog veka, Užice je kao Dan grada obeležavalo 24. septembar, kao sećanje na prvo oslobođenje 1941. godine i uspostavljanje Užičke republike u Drugom svetskom ratu.

Kasnije, lokalna vlast koalicije Zajedno je to promenila, uz obrazloženje da taj datum ima ideološka obeležja, i uspostavila novi Dan Užica – 9. oktobar, jer tog dana 1329. godine potiče prvi poznati pisani trag o nazivu grada.

Dokument o tome, odnosno priznanica o dugu, čuva se u duboravčkom arhivu, a njegov faskimil u Istorijskom arhivu Užica.

Stranka slobode i pravde: Da se Užičani izjasne o Danu grada 2
Faksimil dubrovačkog spisa/Foto: Istorijski arhiv Užice

U njemu piše: „1329, indikta dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa“.

Povodom Dana grada 2017. godine, lokalna vlast koalicije oko SNS je prostor ispred užike skupštine nazvala Sklavkov plato i postavila spomen-ploču sa tesktom iz tog dubovačkog spisa.

Stranka slobode i pravde: Da se Užičani izjasne o Danu grada 3
Spomen-ploča/Foto Nenad Kovačević

SSP navodi da je „pre dvadeset godina, bez bez izjašnjavanja građana, odlučeno da se dan osnivanja Užičke republike, 24. septembar, više ne slavi kao Dan grada“, te da je „nekim nepoznatim načinom, na osnovu ovog zelenaškog spisa, određeno da je Dan Užica 9. oktobar“.

„Od promene datuma Dana grada, traje tihi protest i bojkot Užičana, kao i sve glasnije polemike i rasprave na društvenim mrežama, jer građani ne žele da Dan grada vezuju za datum sramnog upisa duga, od strane dvoje srednjovekovnih zelenaša“, navodi odbor SSP-a.

„Novi Dan grada“, dodaje se, „Užičani nikada nisu i neće prihvatiti kao svoj, jer ovaj grad postoji još od rimskog vremena i ima dugu, bogatu i svetlu istoriju i nema razloga da za svoj praznik izabere ovaj datum“.

„Zato pozivamo lokalnu samoupravu da izađe u susret građanima i da se na transparentan način, putem javne rasprave, elektronskog glasanja ili slično, odredi novi datum Dana grada, koji će odrediti sami građani i od koga ih neće biti sramota, već će im služiti na ponos“.

„Predlažemo da se na toj budućoj listi prikladnih datuma nađe i datum početka rada prve električne centrale, podignute po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi  (2. avgust 1900. godine, prim. autora) i druge u svetu, posle Nijagare. To je dan kada je Užice, od male i zabačene turske kasabe, postalo evropski grad i tim datumom će se Užičani zauvek ponositi, bez obzira na ideološke ili stranačke podele. To je datum koji ujedinjuje sve građane Užica i simbolizuje grad u napretku novog doba“ poručuju iz užičkog dbora SSP-a.

Zelenašenje i pijani dubrovački pisar  

„Pored samog zelenašenja“ dodaje se u sopštenju, „Užičane posebno iritira i samo Sklavkovo ime, koje je predmet brojnih erskih pošalica u smislu da li je dubrovački pisar bio pijan prilikom upisa ili je namerno napravio grešku u inat “alavim Vlaima”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari