Stručnjak za Danas: Ukrajinska nuklearka toliko daleko od Srbije da ni najcrnji scenario ne bi imao uticaja na nas 1Foto_KCNA_EPA

Nakon što je Rusija ispalila projektile i zapalila površinski deo nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, javio se opravdan strah stanovnika Evrope od mogućih posledica radijacije. Požar je saniran, nuklearna jezgra nisu oštećena a jedan od najvećih stručnjaka u oblasti nuklearne fizike kod nas, Ilija Plećaš, kaže za Danas da razloga za paniku – nema.

– Ništa ne može da se desi. Te nuklearne elektrane su visokog stupnja zaštite i to je toliko daleko od nas da mi o tome uopšte ne treba da razmišljamo – poručuje za Danas prof. dr Ilija Plećaš, koji je skoro četiri decenije bio zaposlen u Institutu za nuklearnu nauku „Vinča“, jedno vreme kao direktor, a sada je savetnik u JP „Nuklearni objekti Srbije“.

Svetski poznat stručnjak i predavač na brojnim univerzitetima širom sveta, veruje da niko ne bi gađao nuklearnu elektranu.

– Ona je jako potrebna civilizaciji da proizvodi nuklearnu energiju i struju, i ne verujem da išta može da se desi. Budite potpuno bezbrižni i poručite vašim čitaocima da nemaju razloga za brigu čak i da se desi najgori mogući scenario, u koji ne verujem, jer je ta nuklearna elektrana toliko daleko od nas, da ne može da utiče na naš život – poručuje Plećaš.

Nuklearna elektrana Zaporožje, izgrađena je između 1984. i 1995. godine i najveća je nuklearna elektrana u Evropi i deveta po veličini u svetu.

U njenom kompleksu izbio je veliki požar izbio je u noći između četvrtka i petka, koji je ubrzo lokalizovan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je požar izbio posle napada ruske vojske, a usred noći obratio se dramatičnim apelom i upozorenjem da je „cela Evropa u velikoj opasnosti“.

Agencije i stručnjaci širom sveta obratili su se javnosti saopštenjima da pojačane radijacije nema i da građani, nakon prvobitnog napada, mogu da budu bezbrižni.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari