Stručnjak za upravljanje imovinom: Nivo sredstava koje je Srbija dobila konfiskacijom imovine stečene kriminalom i dalje je vrlo nizak 1Foto: Pixabay/Weareaway

Zemlje Zapadnog Balkana su u poslednjih 10-15 godina unapredile svoje zakonodavne i institucionalne kapacitete u oblasti oduzimanja i upravljanja imovinom stečenom bavljenjem kriminala, ali je činjenica da se policije, tužilaštva i sudovi u regionu suočavaju sa problemima, ocenila je danas međunarodni stručnjak za tu oblast Džil Tomas.

Ona je, uoči otvaranja regionalnog sastanka o koordinaciji međunarodne podrške oduzimanju i upravljanju nezakonito stečenom imovinom na Zapadnom Balkanu, istakla da su do sada postignuti rezultati velikim delom zasluga pomoći međunarodnih stručnjaka u toj oblasti.

Tomas je konstatovala da je, nažalost, nivo sredstava koje je Srbija, kao i ostale države regiona, dobila konfiskacijom imovine stečene kriminalom i dalje vrlo nizak.

Predstavnica AIRE centra, koji je suorganizator skupa, Biljana Brejtevt istakla je da je Srbija jedna od prvih zemalja regiona koja je uvela institut oduzimanja imovine stečene kriminalom, ali da se i dalje ne može biti zadovoljan postignutim u regionu, iako postoje „dobre prakse“.

Kao što i kriminalne grupe u regionu dobro sarađuju i ne poznaju granice, tako treba da i sudije i tužioci tih država sarađuju, potrerbna je bolja koordinacija, ukazala je Brajtvajt.

Prema njenim rečima, činjenice da se neki procesi završavaju oslobađajućim presudama, i optuženima se vraća imovina, nešto je na čemu se vidi da li su ili nisu policija i tužilaštvo svoj posao uradili kako treba, i onda se u javnosti gubi poverenje u institucije i stvara vrlo negativna slika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari