Stručnu praksu u kragujevačkim gradskim upravama uspešno završilo tridesetak studenata 1Foto: Grad Kragujevac

Studenti sa kragujevačkog Univerziteta završili su stručnu praksu u Gradskoj upravi. Prijem za njih organizovali su juče Stefan Jovanović pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom i prof. dr Vladimir Ranković prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu.

Praksu u gradskim upravama uspešno je završilo 29 studenata sa Pravnog, Fakulteta inženjerskih nauka, Prirodno-matematičkog i Filološko-umetničkog fakulteta kojima su ovom prilikom svečano uručene potvrde o obavljenoj praksi. Prijemu koji je priređen u zgradi Grada, prisustvovali su i mentori/supervizori koji su studente usmeravali kroz program stručne prakse.

Obuku je uspešno prošlo 29 studenata, a ostalo je još da studenti Ekonomskog fakulteta obave svoju praksu u maju mesecu, dok se jedna studentkinja Filuma trenutno nalazi na praksi u Gradskoj upravi za poslove organa grada.

– Mislim da su studenti u okviru ove prakse stekli adekvatna stručna i profesionalna zvanja koja će im svakako poslužiti prilikom prvog zaposlenja. Odvojili su se od školske klupe, ušli malo u radni ambijent i radnu atmosferu i verujem da će im to koristiti, kazao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.

Univerzitet u Kragujevcu već deset godina ima ugovor sa Gradom Kragujevcom o obavljanju stručne prakse za studente.

– Ta praksa se obavlja tokom letnjih meseci i to je program Letnje stručne prakse, tako da ovo nije prvi put da su Univerzitet i grad partneri na jednom ovakvom projektu, pojasnio je Vladimir Ranković.

Po njemu stručne prakse su veoma bitne.

– Poslodavci pokazuju sve veće interesovanje za stručnim znanjima i veštinama koje studenti poseduju i ovo je prilika i način da studenti pored teorijskih znanja koja poseduju, steknu i veštine koje su neophodne za obavljanje određenih poslova. Mi ćemo nastaviti saradnju sa Gradom Kragujevcom jer su se ovakve prakse pokazale kao veoma korisne za studente i oni nose veoma lepe utiske, istakao je on.

Putem video linka, studentima i organizatorima obratila se Jasmina Benmansur, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu koja je naglasila da je jedan od ciljeva ovog programa promovisanje javne uprave kao poželjnog poslodavca i ukazivanje na širi društveni značaj koji donosi rad u javnoj upravi, odnosno lokalnoj samoupravi koja je u direktnom i svakodnevnom kontaktu sa građanima.

Ona je pozvala studente da svoja iskustva stečena kroz stručnu praksu podele sa organizatorima kako bi unapredili naredni ciklus programa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari