Student ETF-a ponovo osuđen na zatvor 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Slučaj Igora Šljapića, studenta Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je zbog vređanja policijskog službenika bio ekspresno osuđen i poslat na izdržavanje kazne zatvora od 30 dana, a potom i oslobođen, dobio je novi obrt.

Sudija Prekršajnog suda u Beogradu Goran Milutinović opet je osudio Šljapića na zatvorsku kaznu od 30 dana pravdajući to materijalnom štetom koju je grad Beograd pretrpeo tokom prošlonedeljnih demonstracija.

Prekršajni sud je, kao i prethodnog puta, našao da je Šljapić napravio prekršaj time što je 11. jula vređao službenika Uprave kriminalističke policije Vladimira Lauševića tokom protesta koji se održavao ispred Doma Narodne skupštine.

Prema Lauševićevom svedočenju, na osnovu kojeg je sud doneo odluku, on je 11. jula oko 21.30, dok je u civilu radio na obezbeđenju Narodne skupštine, video okrivljenog Šljapića kako u blizini službenog ulaza u zgradu skupštine stoji i „smeta slobodnom prolasku policijskih službenika i drugih zvaničnih lica“.

Nakon što ga je par puta upozorio da se skloni, a ovaj to odbio, Laušević mu je, prema sopstvenom svedočenju, zatražio ličnu kartu.

„Skloni se, ništa ne radim. J*** ti mater smrade, vrati mi ličnu kartu, moraš da mi kažeš zašto me privodiš, ništa nisam uradio“, navodno je Šljapić rekao policajcu tokom privođenja.

Okrivljeni je negirao da je to rekao policijskom službeniku, ali je sudija poverovao policajcu, ceneći njegov iskaz kao „logičan, uverljiv i nepristrasan“.

Obrazlažući zbog čega se odlučio na zatvorsku kaznu, iako je na raspolaganju imao i blažu, novčanu kaznu, sudija Milutinović je kao otežavajuću okolnost naveo to što je Šljapić učestvovao „na neprijavljenom javnom okupljanju koje se pretvorilo u rušilačke demonstracije u kojima je povređeno 103 policajaca, naneta velika materijalna šteta u iznosu od 3.572.000 dinara samo Sekretarijatu za javni prevoz, a ostali sekretarijati i preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd su pretrpeli ukupnu štetu u iznosu većem od 40 miliona dinara, po podacima Gradske uprave za grad Beograd“.

Braniteljka Igora Šljapića, advokatica Jasmina Belić, istakla je za Danas da je u toku priprema žalbe na ovakvu presudu.

– Mi ćemo se truditi da i ovu presudu oborimo. Nadamo se da će sud u višoj instanci, kao i prethodnog puta, ponovo biti na strani prava i pravde“, navela je Belić.

Igor Šljapić bio je jedan od jedanaest osoba koje su bile uhapšene i prekršajno osuđene na kaznu zatvora zbog učešća u prošlonedeljnim demonstracijama u Beogradu.

Na njemu je bio primenjen član 308. Zakona o prekršajima, na osnovu kojeg je poslat na izdržavanje zatvorske kazne i pre nego što je osuda postala pravosnažna. Ipak, nakon što je Apelacioni prekršajni sud ukinuo prvostepenu presudu i vratio je na ponovno odlučivanje, Šljapić je pušten da se brani sa slobode.

Prijava zbog napada na snimatelja RTS

Novi Sad /// Novosadska policija podnela je krivičnu prijavu protiv muškarca (36) iz Bačkog Dobrog Polja, zbog sumnje da je vređao i odgurnuo novinara Radio-televizije Srbije (RTS). „Sumnja se da je 8. jula, tokom protesta na Trgu slobode (u Novom Sadu), vređao i odgurnuo novinara dopisništva RTS-a, kao i snimatelja kome je pokušao da otme kameru iz ruke“, navodi se u policijskom saopštenju. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari