Studenti FDU oslobođeni optužbi da su organizovali "Proteste protiv diktature" 1Foto: Stanislav Milojkovic

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti Gavrilo Vučetić i Pavle Terzić, oslobođeni su presudom Prekršajnog suda u Beogradu odgovornosti da su organizovali jedan od neprijavljenih skupova pod nazivom „Protest protiv diktature“ u aprilu 2017. godine.

Vučetić i Terzić juče su dobili oslobađajuću presudu za prvu u nizu od nekoliko prekršajnih prijava koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) podnelo protiv njih, ali i drugih studenata označavajući ih kao organizatore neprijavljenih protesta održanih u aprilu 2017. godine, kao reakcija na rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Vučić.

Iako su ovi protesti nastali kao spontano okupljanje građana, koje po zakonu ne mora biti prijavljeno, MUP je podneo desetine prekršajnih prijava protiv onih studenata koji su bili glasniji ili se isticali u masi.

Prekršajni sud je ipak utvrdio da ovo nije dovoljan dokaz da su oni i organizatori.

„Činjenica da su svoj bunt izražavali energičnije od ostalih učesnika ne predstavlja dokaz da su okrivljeni i organizovali predmetne proteste. Obzirom da je sud utvrdio da okrivljeni nisu bili organizatori premetnog protesta, samim tim nisu bili u obavezi da iste prijave nadležnom organu“, navodi se u obrazloženju presude.

Studenti su se na društvenim mrežama pohvalili ovom presudom kao „pobedom, u ime naroda“, a Gavrilo Vučetić za Danas ističe da se nada da će to biti ohrabrenje za mlade da ponovo izlaze na ulice.

– Ovo samo potvrđuje da su te prijave bile pokušaj zastrašivanja da bi se drugi mladi ljudi odvratili od protesta, što se možda i pokazalo kao efikasno jer danas na protestima „Jedan od pet miliona“, iako su masovni, ne vidimo mnogo mladih. Od početka je bilo očigledno da optužbe nisu osnovane i drago mi je što je sud to i potvrdio. Nadam se da će ovo biti ohrabrenje mladima da ponovo izađu na ulice“, naglasio je Vučetić. On podseća da studenti FDU sa svojim profesorima, sada već tradicionalno, svake subote kreću od svog fakulteta na Novom Beogradu zajedno u šetnju na protest „Jedan od pet miliona“.

Prekršajne prijave za organizaciju protesta dobili su još i Jelena Anasonović, Vladimir Perić, Tijana Hegić, Đorđe Perović…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari