Studenti FPN-a žele da pomognu slepim i slabovidim kolegama u učenju: Pozivaju građane da se prijave za snimanje audio knjiga 1Foto: Fakultet političkih nauka

Studenti Fakulteta političkih nauka pokrenuli su inicijativu čiji je cilj pomoć slepim i slabovidim studentima ovog fakulteta u spremanju gradiva, s obzirom da ne postoje audio knjige koje bi im olakšale učenje.

S toga studenti okupljeni u inicijativu „Solidarnost pre razlika“ pozivaju građane da im se jave kako bi učestvovali u čitanju knjiga neophodnih za spremanja ispita i kolokvijuma.

„Analizirajući potrebe slepih i slabovidih studenata na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu odlučili smo da se bavimo jednim od problema sa kojim se oni susreću tokom studiranja, a to je nepostojanje prilagođene i lako dostupne literature, kao osnovnog oruđa u akademskoj zajednici.

Svesni smo potrebe za inkluzivnošću i jednakim pristupom obrazovanju i zato želimo slepim i slabovidim studentima na našem fakultetu da obezbedimo adekvatnu literaturu“, kažu studenti koji su inicijatori projekta „Solidarnost pre razlika“.

Sve koji želeli da se pridruže ovoj inicijativi, odnosno stvaranju audio knjiga za studente kojima su one neophodne pozivaju da se prijave putem Instagram i Fejsbuk profila.

“Tvoja uloga će biti da čitaš knjige naglas i snimiš ih. Nema potrebe da imaš iskustva u snimanju ili profesionalnu opremu. Sve što je potrebno je dobar glas i volja da pomogneš. Snimanja će se odvijati u studiju Slušaonice 6 na Fakultetu političkih nauka, a mi ćemo se prilagoditi tvom rasporedu.

Tvoja angažovanost će sepim i slabovidim studentima omogućiti pristup značajnim knjigama u audio formatu i pomoći im da sa lakoćom studiraju“, poručuju iz ove inicijative.

Inicijatori su studenti FPN-a Vanja Malešević, Andrea Ikodinović i Nikola Trbojević, a “Solidarnost pre razlika“ deo je projekta u okviru regionalne inicijative „YOUth 4 Inclusion, Equality & Trust“ koju sprovode UNDP Srbija, UNESCO i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari