"Mi ovde nemamo nikakve uslove": Studenti FPN protestovali zbog povećanja školarine 1Foto: Danas/ N. V.

Nekoliko desetina studenata Fakulteta političkih nauka okupilo se danas kako bi izrazili nezadovoljstvo najavljenim povećanjem školarine.

Odlučili su da skup počne u 11 časova, neposredno pre početka sednice Saveta fakulteta na kojoj će se odlučivati o školarini.

Povod za okupljanje je to što je Studentski parlament FPN objavio pre nekoliko dana na svojoj Fejsbuk stranici da je na sednici Nastavno-naučnog veća izglasan predlog odluke o povećanju školarine za 15 odsto za sve upisane studente.

Studentkinja ovog fakulteta Lucija Veljović smatra da je totalno apsurdno povećanje školarine, zato što studenti ništa od toga ne dobijaju zauzvrat.

– Mi ovde nemamo nikakve uslove. Tokom januarskog i februarskog ispitnog roka nije bilo grejanja u čitaonici, što su najosnovniji uslovi koje je fakultet u obavezi da pruža. Pored toga, imamo buđ u mnogim učionicama, nezdravi su uslovi. Kada bi nam obećali da će se to promeniti, možda bih i podržala povećanje školarine. Ako nema popravke fakulteta, nema ni povećanja školarine – navela je Veljović.

Sumnja da će se išta poboljšati na fakultetu, i da je poenta samo uzimanje novca.

Predstavnik studentske organizacije DEMOS Pavle Civarić rekao je da je ideja njegove organizacije da danas napravi skup u letnjem amfiteatru, gde bi pričali o studentskim predstavnicima i studentskim organizacijama, kao i o povećanju školarina, a da su studenti iz organizacije Evropski studentski forum (ESF) nakon toga odlučili da organizuju neki vid „kontra mitinga“.

– Oni su time hteli da pokažu da i oni zapravo izražavaju nezadovoljstvo time što su školarine povećane, oko toga se slažemo sa njima, ali dodajemo da ne verujemo u njihovu najbolju nameru, ne mislimo da su legitimni studentski predstavnici. O tome govori činjenica da su na prošlim izborima za Studentski parlament oni bili jedina lista, što je vrlo upitno obzirom da ovde, na Fakultetu političkih nauka, treba da učimo o demokratiji – istakao je Cicvarić.

Dodao je i da je neumesno dobacivanje od strane ESF trajalo je od početka samog skupa, zbog transparenta koji je držao.

– Podržavamo protest protiv povećavanja školarina, ali takođe kažemo dole studentska oligarhija, što je njima zasmetalo. Kasnije su počele i  desničarske prozivke kako se ja borim za teritorijalni integritet neke druge države, a ne svoje, što nije tema, niti sam ja to ikad rekao. Pokušao sam da budem uljudan, nije bilo teških reči, već samo pasivno agresivnog prebacivanja. Njima prosto smeta što smo mi ovde – zaključio je Cicvarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari