Studenti i aktivisti prekrečili fašističke grafite u Novom Sadu 1Foto: pixabay / ugglemamma

Studenti i aktivisti prekrečili su danas fašističke grafite koji su juče ispisani na fasadi tog fakulteta, ali i širom kampusa Novosadskog univerziteta.Akciju su organizovali Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) i aktivisti Združene akcije Krov nad glavom.

Jovan Repović iz SSFF je nakon akcije podsetio da su se u više navrata u kampusu Novosadskog univerziteta pojavljivali fašistički grafiti, ali da su ovoga puta studenti rešili da se organizuju i „uzmu četke u ruke“.

Prema njegovim rečima, grafite mržnje određena organizovana grupa ispisuje već mesecima.

„Nisu problem sami grafiti jer njih po kampusu uvek ima, ima starih grafita koji tu stoje i po 20 godina, nego su problem poruke koje ovi grafiti šalju.Neprihvatljivo je da stoje tu i zbog toga smo i rešili da ih prekrečimo. To su poruke koje podležu zakonu jer se smatraju za govor mržnje i širenje rasne, verske i nacionalne mržnje pa pisanje tih grafita predstavlja krivično delo. To nije nimalo bezazleno“, rekao je Repović novinarima.

Grafit s natpisom „Ulica Dimitrija Ljotića“ te kukasti krst na fasadi Filozofskog fakulteta uklonjeni su pre današnje akcije studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari