Studenti Jova Bakića: Napadi na našeg profesora predstavljaju predstavljaju napad i na slobodu mišljenja i samu autonomiju univerziteta 1Jovo Bakić. Foto FoNet/Zoran Mrđa

Bivši i sadašnji studenti i studentkinje Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu napisali su pismo podrške njihovom profesoru Jovi Bakiću koji poslednjih dana na meti vladajućeg režima.

Studenti su u pismu ocenili da su izjave Jova Bakića koje poslanici, a pogotovo Marko Atlagić, iznose u Skupštini Srbije falsifikovane.

„Navikli smo da skupštinska govornica trpi svašta. Ono što čudi je da Atlagićev falsifikat, kao relevantnu informaciju, preuzima Ministarstvo prosvete zahtevajući ‘podatak da li se Katedra za sociologiju Filozofskog fakulteta ogradila od njegovih (Bakićevih) izjava'“, navode studenti.

Kako dalje navode posle brojnih političara vladajuće stranke, prorežimskih medija i agitatora, „tendencioznom i lažnom interpretiranju izjava Jova Bakića“ pridružilo se i Ministarstvo vršeći pritisak i na sam Filozofski fakultet.

„Napadi na Jova Bakića i pritisci koji se vrše na Filozofski fakultet predstavljaju napad i na slobodu mišljenja i samu autonomiju univerziteta. Ne slučajno, intenziviranje ovih napada dešava se paralelno sa najvećim antivladinim protestima godinama unazad. Cilj je ućutkati glasove koji u javnosti iznose sve ono što bi vlast želela da prikrije. Danas, kada su kritički glasovi pod nikad većim pritiskom mišljenja smo da moramo braniti svaki takav glas, jer ukoliko ugase i jedan, ugasiće sve“, navodi se u pismu.

„Stojimo solidarno sa našim profesorom u odbrani prava na slobodno i kritičko mišljenje. Isto to očekujemo da uradi i Odeljenje za sociologiju, kao i sam Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Izostanak reakcije Fakulteta dovešće u pitanje samu svrhu njegovog postojanja. Jer ‘nije filozofski ćutati’, zar ne?“, zaključuju Studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari