Filozofski fakultet, Univerzitet u BeograduFoto: Radenko Topalović/Danas

Filozofski fakultet u Beogradu uputio je Ministarstvu prosvete odgovor na njihov zahtev da se izjasni o istupanjima u medijima profesora te visokoškolske ustanove Java Bakića, saznaje Danas.

Podsetimo, Ministarstvo je 7. juna tražilo od Filozofskog fakulteta da im hitno dostavi podatke kako bi mogli da pripreme odgovor na poslaničko pitanje poslanika SNS Marka Atlagića, koga je interesovalo da li se Odeljenje za sociologiju ogradilo od navodnih izjava profesora Bakića da bi „voleo da Aleksandra Vučića i preko dva miliona dvesta dvadeset četiri hiljade građana Republike Srbije koji ga podržavaju juri po ulicama“ i da će „Aleksandra Vučića i njegove pristalice juriti po ulicama i da će plivati po Savi i Dunavu“.

Zahtev za „davanje obaveštenja i objašnjenja“ povodom Bakićevih istupanja Ministarstvu je stigao od generalnog sekretara Narodne skupštine, na osnovu čega je vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević tražio od Filozofskog fakulteta da se izjasni o ovom „slučaju“.

Filozofski fakultet je to i učinio i u petak poslao odgovor Ministarstvu prosvete, u kojem podseća prosvetnu vlast da „organi Fakulteta nisu dužni da se izjašnjavaju o stavovima i izjavama zaposlenih učinjenih u lično ime, van radnog mesta i u svojstvu građanina“.

„Zahtev da se organi Fakulteta izjasne o izjavi zaposlenog, datoj u ovom svojstvu, bio bi u suprotnosti sa osnovnim načelima savremene demokratske države zasnovane na vladavini prava i predstavljao bi neprimeren pritisak na visokoobrazovnu ustanovu čija je autonomija garantovana Ustavom. Pravna (ali i moralna) odgovornost za javno iznetu reč je individualna i subjektivna, a ne kolektivna i objektivna. Fakultet nema pravo, niti nameru, da utvrđuje da li je izjavom zaposlenog, koja nije vezana za njegov radnopravni status, povređen određeni zakon ili drugi propis, nije pozvan da takve izjave ocenjuje i o njima sudi i ne sme da protivzakonito zadire u ličnu sferu pojedinca“, navodi se u odgovoru Filozofskog fakulteta u koji je Danas imao uvid.

U odgovoru Filozofskog fakulteta je citiran član 72 Ustava Republike Srbije koji propisuje autonomiju univerziteta, kao i odredbe Zakona o visokom obrazovanju koje se tiču autonomije univerziteta.

Dalje se navodi da Zakon o radu Republike Srbije ne prepoznaje povredu radne obaveze ili radne discipline u slučaju davanja mišljenja i javnog iskazivanja stavova, naročito ukoliko su one date od strane punoletne osobe, van radnog mesta i van radnog vremena.

U odgovoru su citirani i članovi Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu u kojem, između ostalog, piše da „članovi univerzitetske akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije, kao i na slobodno izražavanje stavova u štampanim i elektronski dostupnim materijalima“, kao i da „članovi univerzitetske akademske zajednice ne smeju da posredno ili neposredno zabranjuju, ometaju, ograničavaju ili bilo čime uslovljavaju javne nastupe drugih članova akademske zajednice, odnosno slobodu izražavanja na tim nastupima“.

Dopis je u ime Filozofskog potpisao dekan te visokoškolske ustanove Danijel Sinani, u nadi da će se sledeći dopis Ministarstva „odnositi na unapređenje uslova rada studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu, najstarijem i jednom od najvećih fakulteta u regionu, ali i na podizanje urušenog obrazovnog sistema u Srbiji“.

Dopis Filozofskog fakulteta možete pročitati OVDE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari