Subotica: Broj građana koji se javljaju na preglede isti je kao u prethodnim pikovima epidemije kovida 1Foto: FoNet

U kovid delu Opšte bolnice u Subotici trenutno je hospitalizovano 59 pacijenata, od kojih se sedam nalazi u jedinici intenzivnog lečenja, dok je pet pacijenata na respiratoru.

U respiratornu ambulantu bolnice dnevno se na pregled javi između 80 do 100 pacijenata što je, kako objašnjava dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice u Subotici, na nivou pikova u prethodnim talasima.

Međutim, kako ističe, primetan je značajno manji broj prijema pacijenata na bolničko lečenje.

“Tu smo negde na pet do sedam prijema dnevno, nekad čak i manje, dva do tri, zavisi od dana. To je mnogo manje nego pre, jer smo imali preko 20 i 25 prijema dnevno u talasu sa delta sojem”, kaže dr Gordana Krtinić za Danas.

Prema njenim rečima, pretežno dominira omikron soj, zbog čega su i kliničke slike pacijenata nešto blaže, dok se u dva do tri odsto slučajeva provlači i delta soj.

“Uglavnom ono što zahteva hospitalizaciju su nevakcinisani pacijenti, starije životne dobi i pretežno sa hroničnim pridruženim bolestima. Najčešće su to onkološki pacijenti koji su već u uznapredovalim stadijumima ili teški hronični srčani i bubrežni bolesnici”, dodaje dr Krtinić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u poslednja 24 sata u Subotici je registrovano 187 novih slučajeva infekcije korona virusom, dok je u našem gradu trenutno 2.247 aktivno obolelih od ove zarazne bolesti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari