Subotica dobija Koordinaciono telo za sprečavanje nasilja u srednjim i osnovnim školama 1Tribina “Zajedno protiv vršnjačkog nasilja”, foto: J. Patarčić

Više od 80 odsto osnovaca u našoj zemlji doživelo je neki vid vršnjačkog nasilja, a jedan od najčešćih oblika sa kojim se susreću je digitalno nasilje, podaci su koji su izneti na tribini “Zajedno protiv vršnjačkog nasilja” koju je u Subotici organizovao Centar za nestalu i zlostavljanu decu.

Prema rečima predsednika Centra Igora Jurića, iskustvo u dosadašnjem radu je pokazalo da gotovo ni jedna škola u Srbiji nije u potpunosti bez nasilja, zbog čega žele da formiraju Koordinaciona tela u više gradova, među kojima je i Subotica, koja bi činili predstavnici svih relevantnih institucija, od Ministarstva unutrašnjih poslova, preko Centra za socijalni rad, do Sekretarijata za obrazovanje.

“U tome jeste snaga Koordinacionog tela da se efikasnije deluje kada postoji problem u jednoj određenoj školi, gde su svi automatski povezani. Ukoliko je, recimo, digitalno nasilje problem, tada Koordinaciono telo reaguje i upućuje tim koji će raditi na prevenciji digitalnog nasilja”, objasnio je Jurić.

Ovo telo je već zaživelo u Novom Sadu i, kako je Jurić istakao, pokazalo se kao odlično u prevenciji i unapređenu borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Subotica dobija Koordinaciono telo za sprečavanje nasilja u srednjim i osnovnim školama 2
Igor Jurić, foto: J. Patarčić

“Želimo da pojasnimo ljudima sa kakvim problemima se deca susreću, s obzirom na to da smo kroz naš rad imali, nažalost, vrlo loša i teška iskustva. Snimili smo i neke filmove da bismo mogli dočarati kako to danas izgleda i kroz šta deca prolaze, ali ono što je najbitnije, očekujemo da će Subotica, kao i Aranđelovac i Vlasotince, prihvatiti dobru praksu koja postoji u Novom Sadu i da će Koordinaciono telo zaživeti u Subotici da bismo ovaj problem mogli rešavati sistemski”, kazao je Jurić.

Da će Subotica uzeti učešće u formiranju Koordinacionog tela potvrdio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, koji je naveo da je prvi radni sastanak na ovu temu održan još u avgustu prošle godine, a da je današnja tribina jedan od koraka ka njegovom formiranju.

“U narednom periodu ćemo održati okrugle stolove u Gradskoj upravi sa predstavnicima iz Novog Sada i ostalih gradova i važno nam je da ovu temu približimo javnosti, jer kada pričamo o vršnjačkom nasilju, pre svega govorimo o fizičkom, verbalnom, digitalnom nasilju, ali i o socijalnoj isključenosti”, poručio je Đukanović.

Tribini su prisustvovali i predstavnici subotičkih škola, gradske organizacije Crvenog krsta, kao i drugih institucija koje su uključene u borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari