Subotica: Dodeljeni udžbenici za socijalno ugrožene učenike iz romske zajednice 1Foto: Grad Subotica

U Osnovnoj školi „Đuro Salaj“ iz Subotice dodeljeni su udžbenici za socijalno ugrožene učenike iz romske zajednice, koji pohađaju nastavu u četiri osnovne škole.

Osim Osnovne škole „Đuro Salaj“, knjige su dobili i đaci iz osnovnih škola „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Hunjadi Janoš“, u Čantaviru, i „Vuk Karadžić“, u Bajmoku.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja, Ilija Đukanović, rekao je da se svake godine u gradskom budžetu opredele sredstva za unapređenje položaja romske zajednice i da je ove godine za program „Prevencija napuštanja školovanja“ opredeljeno 996.000 dinara za kupovinu udžbenika za 123 učenika romske nacionalnosti, koji pohađaju školu od od prvog do četvrtog razreda.

Lokalna samouprava na ovaj način želi da podstakne i motiviše učenike na školovanje i da pruži podršku njihovim roditeljima sa ciljem da se, pre svega, smanji procenat učenika koji rano napuštaju školovanje, istakla je članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture, Milanka Kostić.

Koordinatorka za inkluziju Roma Grada Subotice, Klaudija Kurina, kaže da je osim besplatnih udžbenike, deci na raspolaganju i osam pedagoških asistenata.

„Oni se bave našom decom, pomažu im tokom procesa školovanja, izlaze na teren i vode evidenciju o tome koliko njih pohađa školu. Obrazovanje je od izuzetnog značaja za integraciju Roma u širu društvenu zajednicu i na nama je da stvorimo jednake šanse za sve“, poručila je Kurina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari