Subotica: Hrvatska zajednica obeležava praznik, u poseti ministar Fuks 1Foto: J. Patarčić/Danas

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića jedan je od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a na ovaj dan Hrvatsko nacionalno veće (HNV) nagrađuje najuspešnije učenike i profesore u nastavi na hrvatskom jeziku.

Na svečanoj akademiji, koja će održava u Velikoj većnici Gradske kuće, najboljem učeniku osmog razreda koji pohađa nastavu na hrvatskom jeziku biće dodeljena “Crvena kravata”, a po prvi put će “Crvenu mašnu” dobiti i najbolji srednjoškolac i “Crveno penkalo” najbolji profesor u nastavi na hrvatskom jeziku.

Tim povodom, hrvatsku zajednicu u Subotici posetio je ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs, koji je sa rukovodstvom HNV-a razgovarao o unapređenju nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji.

Kako je objasnila Jasna Vojnić, predsednica HNV-a, ministar je izrazio spremnost da pomogne i veliku nadu da će Hrvatski školski centar uskoro biti osnovan.

“Uvek ima konkretnih molbi kada razgovaramo i one su išle u pravcu saradnje koja je do sada bila, to jest da bude naša vidljivost i na stručnim skupovima koji se organizuju za direktore srednjih i osnovnih škola, u vidu pomoći oko nabavke i donacije udžbenika za učenike u nastavi na hrvatskom jeziku i konkretno za pet doktorskih studija čime bi osnažili jezički našu zajednicu u Srbiji”, rekla je Vojnić.

Subotica: Hrvatska zajednica obeležava praznik, u poseti ministar Fuks 2
Foto: J. Patarčić/Danas

A ono što je zamoljeno, biće i ispunjeno, kazao je ministar Radovan Fuks, dodajući da je održavanje nastavne na jezicima nacionalnih manjina veoma važno i da mora dobiti podršku Vlada obe države “jer je to nešto što ne razdvaja, nego upravo obogaćuje”.

“Ministarstvo će omogućiti i doktorske studije određenom broju doktoranata u Hrvatskoj na univerzitetima koje oni budu odabrali, a sigurno da ćemo ići i na podršku u tehničkom smislu, dakle opremanje informatičkom opremom. Nadam se da će i Školski centar uskoro dobiti dozvolu i da ćemo imati to zadovoljstvo da zajednički opremimo i taj Centar tehničkim, informatičkim, hardverskim i softverskim alatima i da, naravno, to bude mesto koje će biti definitivno otvoreno ne samo za hrvatsku decu, nego i za sve ostale”, poručio je Fuchs.

Ministartsvo nauke i obrazovanja Hrvatske u posetu nije došlo praznih ruku, pa su tako doneli desetak laptopova za đake, od kojih će jedan pripasti najboljem učeniku srednje škole, kao i “Crvenu kravatu” za najboljeg osmaka u nastavi na hrvatskom jeziku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari