Subotica: Kako je Zakon o zaštiti od požara "zaključao" vrata nove čitaonice Gradske biblioteke 1Nova čitaonica Gradske biblioteke u Subotici, foto: J. Patarčić

Iako je zvanično otvorena pre godinu dana, nova čitaonica Gradske biblioteke u Subotici još nije otvorila vrata onima kojima je namenjena – učenicima, studentima i istraživačima.

Gradska biblioteka u Subotici dobila je novu čitaonicu u dvorištu ustanove krajem decembra 2020. godine, u godini velikog jubileja, kada je proslavljala 130 godina postojanja.

U njenu izgradnju je uloženo oko 600 hiljada evra, koje su obezbedili Vlada Mađarske i Fondacija „Betlen Gabor“, a tada je rečeno da je u pitanju multimedijalna čitaonica koja se prostire na tri nivoa i koja je po prvi put opremljena računarima, što bi trebalo značajno da poboljša uslove rada učenika, studenata i istraživača.

Međutim, njena vrata su do danas ostala zatvorena, te se deo javnosti, pre svega onih kojima je namenjena, s pravom pita zbog čega ne mogu da je koriste.

Subotica: Kako je Zakon o zaštiti od požara "zaključao" vrata nove čitaonice Gradske biblioteke 2
Dragan Rokvić, foto: J. Patarčić

Kako objašnjava Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici, problemi su nastali odmah po završetku građevinskih radova zbog izmena Zakona o zaštiti od požara, što je stvorilo potrebu za ispunjenjem dodatnih uslova da bi se dobila upotrebna dozvola.

“Ti uslovi se odnose na nekoliko segmenata, prvenstveno izgradnju dimnjaka za odimljavanje, i neke sitnije projektantske prepravke u pogledu dotoka vode i struje. Znači, otvaranjem nove čitaonice, došli smo u situaciju da moramo da izvedemo dodatne radove kako bi jedan javni objekat stavili u funkciju, u skladu sa zakonom, jer bi u slučaju bilo kakvih nesreća i havarija, posledice bile pogubne”, objašnjava Rokvić.

Dodatni radovi zahtevali su dodatna sredstva, koja je obezbedio Grad Subotica u iznosu od tri miliona dinara.

Potom se pristupilo izradi projekata i infrastrukturnim radovima koji se, kako objašnjava naš sagovornik, odnose na pojačavanje pritiska vode i uređenje elektroenergetske situacije u objektu, a sada sledi postavljanje dimnjaka za odimljavanje.

“Ne mogu tačno da kažem kada ćemo dobiti upotrebnu dozvolu, zato što je reč o jednom zamašnom poslu dobijanja saglasnosti za upotrebnu dozvolu, koja se odnosi na dobijanje niza rešenja od drugih nadležnih organa. Međutim, sasvim je izvesno da ubrzano teku radovi i da ćemo, nadam se, u sledećih mesec dana dobiti upotrebnu dozvolu i staviti objekat u funkciju prema korisnicima”, kaže Rokvić.

Dok nova čitaonica ne dobije upotrebnu dozvolu, učenici, studenti i istraživači mogu da koriste staru, koja je smeštena u unutrašnjosti zdanja.

Subotica: Kako je Zakon o zaštiti od požara "zaključao" vrata nove čitaonice Gradske biblioteke 3
Stara čitaonica Gradske biblioteke u Subotici, foto: J. Patarčić

Međutim, kako se istovremeno izvode radovi na rekonstrukciji prednje fasade zgrade, i ona je u jednom trenutku bila nedostupna korisnicima.

“U jednom određenom trenutku smo došli u situaciju da novu čitaonicu ne možemo da koristimo zbog upotrebne dozvole, a da na staroj čitaonici zamenjujemo stolariju i prozori su širom otvoreni. Korisnike smo tada privremeno smestili u Američki kutak i ceo taj problem je najviše trajao pet dana. Sada smo, pošto je stolarija zamenjena, ponovo vratili korisnike u staru čitaonicu”, dodaje Rokvić.

U staroj čitaonici Gradske biblioteke u Subotici svakodnevno boravi od pet do deset korisnika, mahom studenata, koji se pripremaju za ispite, dok nekolicinu među njima čine istraživači zavičajne istorije.

Prema rečima direktora ustanove, ranijih godina ih je bilo više, kao i samih korisnika biblioteke, na šta je u velikoj meri uticala situacija izazvana epidemijom korona virusa.

Ipak, veruje da će se, kada nova čitaonica dobije upotrebnu dozvolu, njihov broj povećati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari