Subotica: Novi obrazovni profil u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” 1Foto: Fejsbuk stranica Tehnička škola "Ivan Sarić" Subotica

Tehničar za dizajn u mašinstvu je novi obrazovni profil u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” koji će u školskoj 2022/2023. godini moći da upiše 30 učenika na srpskom nastavnom jeziku.

Novi smer je otvoren na području rada Mašinstvo i obrada metala, a tokom četvorogodišnjeg školovanja učenici će naučiti da razrađuju tehničko-funkcionalne komponente konstrukcijskih rešenja dizajna.

“Biće obučeni da osmisle izgled i skiciraju proizvod, poštujući osnovne estetske i ergonomske komponente pri definisanju oblika i dimenzija mašinskih delova, vodeći računa o ekološkom uticaju proizvoda u svim fazama životnog ciklusa”, objašnjava Željko Rajčić, direktor Tehničke škole “Ivan Sarić” u Subotici.

Da bi sve to savladali, đaci će uz matematiku, mašinstvo, teoriju informatike i učenje engleskog jezika, imati i mnoštvo stručnih predmeta kao što su teorija forme, crtanje, slikanje i vajanje, kompjuterska grafika, oblikovanje mašinskih proizvoda, modeliranje u mašinstvu i dizajn u mašinstvu.

“Veliki deo nastave, a pogotovo praktičnih vežbi, odvijaće se u savremeno opremljenim računarskim i multimedijalnim kabinetima”, dodaje Rajčić.

Nakon završene škole, učenici će moći da se zaposle u proizvodnji ili da pokrenu sopstveni posao, a diplomci ovoga smera mogu i da nastave školovanje na fakultetima ili visokim školama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari