Subotica: Stabilno snabdevanje toplotnom energijom iako je minus napolju 1Narodno pozorište u Subotici, foto: Natalija Jakovljević/Danas

Bez obzira na ledeni talas, iz JKP “Subotička toplana” kažu da je snabdevanje svih 11.000 korisnika toplotnom energijom stabilno, kao i da sistem može da podnese i mnogo niže temperature od trenutnih.

“Toplana radi u potpuno normalnom režimu. Iako ove temperature možda ljudima subjektivno deluju kao velika zima, naš sistem je projektovan i za niže temperature, tako da smo ove dočekali spremno”, kaže za Danas Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema u JKP “Subotička Toplana”.

U Subotici je jutros izmereno minus osam stepeni, dok je na Paliću bilo hladnije i temperatura je iznosila minus 12. Prema rečima našeg sagovornika, to nije opteretilo sistem daljinskog grejanja, koji je radio sa 70 odsto kapaciteta.

“Svi se sećamo 1. marta 2018. godine, kada je izmerena temperatura od minus 20 stepeni. Tada je Toplana radila punim kapacitetom. Dakle, bez ikakvih problema prolazimo kroz ovaj hladni talas i spremni smo za sledeći, ako treba, još hladniji. Snabdevanje toplotnom energijom je stabilno i ne postoje nikakvi zastoji, niti poteškoće u proizvodnji i u distribuciji toplotne energije”, ističe Andrašić.

Kada su u pitanju primedbe i eventualni kvarovi na sistemu, Andrašić kaže da su u najhladnijim danima imali najmanje žalbi građana.

“Mislim da je u prethodna dva dana bilo ukupno dva poziva, a uglavnom se radilo na kvarovima na unutrašnoj instalaciji. Što se tiče ispravnosti dela nad kojim Toplana ima ingerencije, on je 100 odsto ispravan, a kvarovi se javljaju kod korisnika na onim delovima sistema na kojima sam korisnik ima ingerenciju nad održavanjem”, dodaje Andrašić.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u Subotici se sutra očekuje oblačno i suvo vreme. Najviša dnevna temperatura iznosiće tri stepena, dok će najniža biti tri ispod nule.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari