Subotica: Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” za zapažena ostvarenja 1Foto: J. Patarčić/Danas

Priznanje “Dr Ferenc Bodrogvari” za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2021. godini uručeno je u Velikoj većnici Gradske kuće Tamari Kucor, istoričarki umetnosti i kustoskinji Savremene galerije Subotica, i Žoltu Hercegu, reditelju dokumentarnih filmova i uredniku RTV “Panon”.

Kao kustoskinja Savremene galerija Subotica, Tamara Kucor je u protekle tri godine bila kustos više od sedam izložbi, a pored toga istražuje istoriju umetnosti i stvaralaštvo lokalnih umetnika.

Bavi se i prevodilačkim radom, zbog čega joj je posebno drago što je njen dosadašnji rad i trud prepoznat.

“Ova nagrada me motiviše da još više radim i da još više učim, jer radeći učimo, a učeći napredujemo”, kazala je Kucor.

Subotica: Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” za zapažena ostvarenja 2
Tamara Kucor, foto: J. Patarčić/Danas

Drugi laureat priznanja, Žolt Herceg, do sada je režirao dokumentarne filmove “Tragom Radnotija”, „U istom čamcu – Pravac Tokio” i “Antika”, a želja mu je da se u budućnosti još više posveti ovom pozivu.

“Ovo je velika čast i priznanje za mene i pokušaću da ga prihvatim kao poverenje u mene i podstrek za kasniji rad. Veoma sam srećan što grad u kojem živim i radim prepoznaje moje aktivnosti i pokušaću da budem zahvalan na tome”, rekao je Herceg.

Subotica: Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” za zapažena ostvarenja 3
Žolt Herceg, foto: J. Patarčić/Danas

Priznanje “Dr Ferenc Bodrogvari” dodeljuje Skupština grada Subotice istaknutim kulturnim stvaraocima, ne starijim od 40 godina, u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti, koji su svojim delima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

“Oni su bez obzira na svoju mladost već ostavili trag u umetnosti, odnosno nauci, i svakako je dobro za Skupštinu grada da ovim priznanjem iskazuje poštovanje onim mladim stvaraocima koji doprinose povećanju ugleda Subotice kako u zemlji, tako i u inostranstvu”, poručio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada.

Subotica: Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari” za zapažena ostvarenja 4
Priznanje “dr Ferenc Bodrogvari” za Tamaru Kucor i Žolta Hercega, foto: J. Patarčić/Danas

Priznanje koje nosi ime velikog filozofa, pisca i profesora dodeljuje se svake godine 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari