Sud: Država da isplati 140.000 dinara novinaru Stefanu Cvetkoviću zbog zabrane prelaska granice 1Foto: Medija centar

Novinaru iz Bele Crkve Stefanu Cvetkoviću država Srbija mora da isplati 140.000 dinara na ime povrede prava na slobodu kretanja, kao i 78.100 dinara na ime troškova parničnog postupka, navodi se u presudi Prvog osnovnog suda u Beogradu u koju je agencija Beta imala uvid.

Cvetković je tužio Srbiju u septembru 2018. godine, jer mu je policija tokom tog meseca više od 20 puta zabranjivala da pređe granicu Srbije sa Rumunijom na graničnom prelazu Kaluđerovo.

Novinaru je pasoš bio privremeno oduzet zbog slučaja u kojem je bio optužen da je lažno prijavio sopstvenu otmicu, ali mu je potom vraćen odlukom suda i u momentima kada je pokušavao preći međudržavnu granicu, imao je važeći pasoš i mogao je slobodno da se kreće.

Prvi osnovni sud u Beogradu je presudio da se radi o nepravilnom i nezakonitom ponašanju državnih organa.

Osnovno javno tužilaštvo odustalo je u januaru od gonjenja Cvetkovića u predmetu u kojem je bio osumnjičen za lažno prijavljivanje sopstvene otmice.

„Sada želim da čujem šta kaže premijerka Ana Brnabić, koja me je svuda optuživala da sam se ja sam oteo“, rekao je tada Cvetković agenciji Beta.

Viši sud u Pančevu prošle godine je ukinuo okrivljujuću presudu protiv Cvetkovića, kojom je bio osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog lažnog prijavljivanja sopstvene otmice, u junu 2018. godine.

Predmet je bio vraćen Osnovnom sudu u Vršcu na ponovno postupanje.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna 2018, kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je, u vrlo emotivnom obraćanju, ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao „nešto slično policijskoj znački“.

Sat i po pre njegove konferencije za novinare u Beogradu, tužilaštvo se oglasilo i u saopštenju navelo da je Cvetković lagao tokom davanja iskaza i da otmice u stvari nije ni bilo.

Posle otmice, Cvetković je u julu 2018. godine bio fizički napadnut u Beloj Crkvi, a napadač je uhapšen.

Novinar je 18. jula iste godine prijavio da su nepoznate osobe pucale na automobil u kojem se u tom trenutku nalazio sa prijateljem, u blizini Bele Crkve.

On je posle toga optuživao vlasti u Srbiji da sprovode torturu nad njim jer se interesuje za razotkrivanje slučaja ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Cvetković je i ranije prijavljivao pretnje smrću, a 2008. godine je i fizički napadnut, kada ga je pesnicom u glavu udario bivši policajac M.P., kog je potom privela lokalna policija.

Taj policajac bio je suspendovan sa posla pošto su mediji emitovali snimak na kojem se vidi da konzumira narkotike.

Stefan Cvetković izjavio je u decembru 2015. da su mu nepoznati počinioci polupali automobil, nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao „legitimnu metu“, proglašavajući ga „stranim plaćenikom“.

„Nisam spreman da ustuknem pred sistemski raširenom korupcijom i kriminalom koji urušava temelje našeg društva. Još uvek verujem u univerzalnu vrednost: da je moguće ubiti novinara, ali da nije moguće ubiti istinu“, rekao je tada Cvetković.

Cvetković je 2015. godine prijavio i veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici i rekao da su pretnje počele nakon što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7. avgusta, postavio pitanje o istragama u vezi sa navodnim zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

Nepoznata osoba je 15. decembra 2016. napisala „mrtav“ na Cvetkovićevom automobilu, a on je ocenio da preteća poruka može da ima veze sa izveštavanjem o kriminalnom skladištenju i spaljivanju opasnog otpada u Beloj Crkvi.

Cvetković je 30. januara 2016. prijavio da mu je pretio i polomio mobilni telefon tadašnji zamenik predsednika opštine Bela Crkva Marjan Aleksić.

Godine 2017. prvostepeno je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Bio je osuđen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara. Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS Dejan Simeunović. Krivične prijave podnete su zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka.

Viši sud u Pančevu je kasnije ukinuo te presude.

Stefan Cvetković je lokalni novinar iz Bele Crkve, koji je nekada imao svoju lokalnu televiziju TNT, a sarađivao je svojevremeno i sa RTV B92, Radio Indeksom i Glasom javnosti. Danas je novinar magazina Tabloid i član Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari