BiH: Orić nije kriv za ratni zločin u Srebrenici i Bratuncu 1Foto: N1

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Orić i Muhić su drugi put oslobođeni optužbi za ubistvo Milutina Milošševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac, preneo je Klix.ba.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine.

Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svedok O-1 koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine.

Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom delu navodeći da je zaštićeni svedok menjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je sasluššan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je poššto je Apelaciono veće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužžbi za ratne zločine.

Sud je tada uvažžio žžalbu tužžioca Miroslava Janjića u predmetu „Naser Orić“ u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Advokatica Nasera Orića Lejla Čović je po izricanju presude kratko rekla da je odbrana i očekivala oslobađajuću presudu.

„Upravo je pobedila pravda i istina. Ovo je još jedan dokaz da je to bilo politički motivisano. Presuda je konačna“, kazala je po izricanju presude Bakira Hasečić, predstavnica udružženja „žŽene žrtve rata“.

Pre izricanja presude stotine građana se okupilo ispred Suda BiH, kako bi Oriću i Muhiću iskazali podršku u ovom procesu. Okupljeni su nosili transparente kojima su poručili da je Orić heroj, a ne zločinac, kao i ratne zastave Armije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari