Haški sud odbio zahtev Tačijevih advokata za izuzećem Trendafilove 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Specijalizovana veća Kosova u Hagu odbacila su zahtev advokatskog tima bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija da sutkinja Ekaterina Trendafilova, inače predsednica tog haškog suda, bude izuzeta iz Apelacionog veća koje će rešavati žalbu odbrane na meru pritvora, javila je Koha ditore, a prenelo Kosovo onlajn.

Dastid Palaska, advokat angažovan u Tačijevom timu, rekao je ranije za KTV da su se odlučili za takav zahtev, jer je navodno Trendafilova razgovarala o Tačijevom pritvoru u prisustvu stranih diplomata i specijalizovanog tužioca, što je komunikacija koja je zakonom zabranjena.

Drugi razlog za traženje izuzeća, rekao je Palaska, jeste što je došlo do izuzeća jednog od sudija Apelacionog veća koji će se baviti njihovom žalbom na određivanje pritvora, navodeći da je da je to nezakonito.

Podsetimo, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. Godine u Prištini i prebačeni su u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a terete se za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK.

Izvršena krivična dela počinili su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i u severnoj Albaniji.

Izjasnili su se da nisu krivi.

Inače, naredna statusna konferencija u ovom predmetu zakazana je pred Specijalizovanim većima Kosova za četvrtak, 24. mart ove godine.

Takođe, uvodno izlaganje odbrane u predemtu protiv bivšeg komandanta jedinice unutar OVK Saljiha Mustafe koji se pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu tereti za ratne zločine počinje danas.

Mustafa, nekadašnji komandant gerilske jedinice BIA, jedinice unutar operativne zone Lab Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužen je da snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine počinjene od određenih pripadnika OVK protiv lica (kosovskih Albanaca) zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Izjasnio se pred sudom da nije kriv.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari