Sud odlučio: Pretres Jovanjice izveden u skladu sa zakonom 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Pretres imanja Jovanjica iz novembra 2019. godine, tokom kojeg je prema tvrdnjama optužnice pronađeno 1,6 tona kanabisa, izvšeno je u skladu sa zakonom, odlučilo je danas veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Odbijajući zahtev odbrane, sud je naredbu o pretresu Jovanjice, uključujući i sva dokumenta koja su iz pretresa proistekla, uvrstila u spise predmeta, što znači da će ih, zajedno sa primedbama odbrane, razmatrati kada bude donosilo presudu.

Predsednik veća sudija Zoran Ganić je kratko obrazožio da su naredbe o pretresu izdate u skladu sa zakonom, kao i da je pretresu prisustvovao prvookrivljeni vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija koji je bez primedbi potpisao zapisnike.

Ovom odlukom suda, među dokazima su se i formalno našli i zapisnici kojim se konstatuje da su biljke pronađene na imanju imale nedozvoljeni nivo psihoaktivne materije, odnosno da se zaista radi o opojnoj drogi.

Odluka sudskog veća da ove dokaze uvrsti u spise predstavlja neželjen rasplet događaja iz ugla odbrane koja je od početka sudskog postupka tvrdila da je pretres Jovanjice izveden na nezakonit način.

Aleksandar Živanović, jedan od Koluvijinih branilaca je istakao da se inicijalna naredba o pretresu odnosila isključivo na prostorije Jovanjice koje je koristio Koluvija, a ne na celo imanje privrednog društva. Naknadna naredba, dodao je on, svesno je antidatirana kako bi se pokrilo prekoračenje prve naredbe, odnosno kako bi se prikrilo da je policija pretraživala i one prostorije koje nisu bile obuhvaćene naredbom.

Živanović je istakao i da su policajci prekršili zakon i kada su sa biljaka skinuli bar kodove, čime su ih „depersonalizovali“, onemogućivši njihovu identifikaciju. Prema zakonu, dodao je on, policija je bila dužna da u zapisnicima do detalja opiše pronađene predmete, umesto čega su oni sistematski skidali oznake sa biljaka.

Sam Predrag Koluvija se u više navrata javljao za reč, tvrdeći da mnogi od zapisnika koji su predočeni u sudu on nije potpisao, iako se na njima vidi njegov potpis. Koluvija je naglasio da se vidi da je na svakom dokumentu njegov potpis drugačije napisan, implicirajući da je njegov potpis falsifikovan.

On je dodao da jeste bio prisutan na imanju Jovanjica dok je trajao policijski pretres, ali da mu nije bilo omogućeno da napusti kancelariju, te da on „ne zna šta su oni sve radili“ u ostatku imanja.

Advokat Ivan Bajazit, koji čini deo Koluvijinog pravnog tima je skrenuo pažnju veća da se u jednom od zapisnika konstatuje da biljke nisu tekstirane na prisustvo psihoaktivnih supstanci u skladu sa akreditovanom procedurom, čime se prema njegovim rečima, diskredituje taj dokaz.

Postupak Jovanjica 1 vodi se protiv vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije i devet njegovih saradnika zbog optužbi da su neovlašćeno proizveli i pustili u promet 1,6 tona kanabisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari