Okupljanje skupštinskih odbornika u prijepoljskom Domu kulture na petom nastavku maratonske konstitutivne sednice, koja je počela 25. decembra prošle, a završila 19. februara ove godine, imalo je, sportski rečeno, dva poluvremena. Jedno zvanično, kada su u sali za sastanke bili samo odbornici vladajuće većine (SDP, SNS, DS, SPS, G 17 plus), a opozicija šetala i debatovala u skupštinskom holu, i drugo, u kojem su predsednici lokalnih odbora i odborničkih klubova opozicionih partija DPS, DSS, SRS i SDA, po okončanju sednice na istom mestu održali konferenciju za medije.

Prvo je vladajuća koalicija, bez prisustva opozicije, verifikovala mandate šestorici odbornika koji su zauzeli skupštinska mesta umesto, četiri dana ranije, izabranih čelnika opštine i članova Opštinskog veća. Za verifikaciju njihovih mandata Ćamil Hadžalić, predsednik SO konstatovao je većinsko prisustvo od 36 odbornika. Međutim, opozicija je isključiva u tvrdnji, o čemu je posebno bilo reči u njihovom zajedničkom obraćanju novinarima, da na glasanju vladajuća većina nije imala potreban kvorum, većsvega 29 odbornika i da je sve što je tada urađeno bilo protivpravno i ništavno, zbog čega su početkom ove sedmice Okružnom sudu u Užicu odbornici Almir Mehonić(DPS), Vukosav Tomašević(DSS) i Zoran Despotović(SRS), kao ovlašćeni predstavnici opozicije uložili žalbu na skupštinsko rešenje o potvrđivanju novih mandata na konstitutivnoj sednici. Čelnik lokalnog parlamenta Ćamil Hadžalićkaže da je sve urađeno u skladu sa zakonom ističući da su posle konstituisanja SO u glasanju mogli da učestvuju i kandidati za odbornike kojima su mandati dodeljeni na osnovu uverenja opštinske izborne komisije. To negiraju opozicioni odbornici i u žalbi Okružnom sudu u Užicu tvrde „da pojam kandidat za odbornika nije identičan pojmu odbornik pa nije bilo moguće i njih ubrojati u skupštinski kvorum, odnosno u potreban broj za punopravno odlučivanje i rad skupštine“.

– Niti je u skladu za zakonom niti je moguće na jednoj te istoj kostituirajućoj sednici, bez obzira na broj nastavaka u kojima je radila, verifikovati odborničke mandate, utvrditi njihov prestanak posle izbora na odgovarajuće funkcije i za članove izvršne vlasti i na kraju konstatovati i potvrditi, kao njihovu zamenu, nove mandate, smatra Vukosav Tomašević, šef odborničke grupe koalicije Složno DSS-NS u SO Prijepolje. Dok sud ne da konačnu rečo novih šest odborničkih mandata u, inače, tek konstituisanom sazivu lokalnog parlamenta u Prijepolju, Jusuf Muškić i Izudin Solakovič iz SDP, Milutin Baković i Dragoljub Popadićiz koalicije DS-SPS i Milivoje Banduka i Zoran Tomašević iz redova naprednjaka, za vladajuću većinu predstavljaće odbornike, a za opoziciju grupu građana koja je sama sebi verifikovala mandate.

Bosanski nakon izmena Statuta

Kao poslednju tačku dnevnog reda SO je, u prisustvu samo odbornika vladajuće većine, sa 35 glasova „za“ i jednim uzdržanim prihvatila predlog Samire Ćosović (SDP) i bez ikakve rasprave donela zaključak prema kojem će se, prilikom usklađivanja opštinskog Statuta sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, istovremeno izmeniti i član pet najvišeg opštinskog akta i na taj način omogućiti da u ravnopravnu službenu upotrebu u opštini Prijepolje budu srpski i bosanski jezik, ćirilično i latinično pismo. Ove statutarne izmene, rečeno je još u skupštinskom zaključku, oko kojeg su u jednom trenutku, tokom usaglašavanja predloženog teksta, odnosi među koalicionim partnerima bili u priličnoj meri „zategnuti“, treba uskladiti sa Ustavom Republike Srbije i važećim zakonima o službenoj upotrebi jezika nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari