Sud u Hagu počinje sa radom sledeće sedmice nakon zimske pauze 1Sa suđenja Gucatiju i Haradinaju (Foto: Screenshot sudnice)

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu nastaviće sa radom sledeće sedmoce nakon zimske pauze, javlja Reporteri, prenosi Kosovo onlajn.

Prema kalendaru, januar će biti prepun sudskih ročišta protiv bivšeg komandanta OVK Saljiha Mustafe i dvojice nekadašnjih lidera Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Suđenje Mustafi biće nastavljeno 18. januara, saslušanjem svedoka.

U januaru će biti saslušana još dva svedoka, dok će ostali svedočiti u narednim mesecima.

Mustafa se tereti za zločine počinjene na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, u periodu od 1. do 19. aprila 1999. godine.

Kako je ranije saopšteno iz ovog haškog suda, u utorak 11. januara biće nastavljeno suđenje Gucatiju i Gucatiju.

Oni se terete za krivična dela protiv pravosuđa, jer su na konferencijama za medije u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovaneih veća i Specijalizovanog tužilaštva, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Takođe, tokom prve radne nedelje nakon praznika, 14. januara, biće održana konferencija o napretku slučaja protiv Pjetra Šalje.

On je optužen za zločine na severu Albanije.

Do sada su oržane četiri konferencije o toku postupka.

Tokom januara nije zakazano saslušanje bivšeg predsednika Hašima Tačija i drugih nekadašnjih lidera OVK koji su u pritvoru duže od godinu dana.

Naredna statusna konferencija u predmetu protiv Tačija o ostalih zakazana je za 4. februar 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari