Sudija sprečio razvod braka neobičnim savetom supružnicima 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre tačno 80 godina, list Vreme pisao je o predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je list Pravda svojim čitaocima doneo priču o tome kako je čitanje krimi romana dovelo do razvoda braka.

List Vreme predstavio je poslednje pristigle rezultate predsedničkih izbora u SAD, prema kojima je Frenklin Delano Ruzvelt pobedio u većini saveznih država.

Sudija sprečio razvod braka neobičnim savetom supružnicima 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Na izborima održanim 5. novembra 1940. godine demokrate je predvodio Ruzvelt, a republikance Vendel Vilki.

Prema pisanju lista, svoje biračko pravo tog dana iskoristilo je 55 miliona Amerikanaca. Mnogi su „u najvećem uzbuđenju“ izlazili i na ulice sa ciljem da podrže svog kandidata, ali i negoduju zbog delovanja protivničkog.

Kako bi se sprečili neredi, aktivirao se i policijski aparat, koji je brojao oko 20.000 policajaca.

Poslednja obraćanja uoči izbora bila su dinamična koliko i čitava kampanja, a Ruzvelt je do svog trećeg mandata došao pobedom u 17 od 29 saveznih država, odnosno sa 58 odsto glasova.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda pisao je o nesvakidašnjem razlogu za razvod braka. Naime, bračni par Fidler živeo je srećno sve dok gospođa Marija nije počela da čita krimi romane.

Sudija sprečio razvod braka neobičnim savetom supružnicima 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Gospođa Fidler tokom dve decenije braka nije bila zainteresovana za čitanje, ali nakon prvog susreta sa ovim žanrom uzima sve više knjiga i pravi svoju biblioteku.

Problem je nastao kada se kod gospođe Marije javio realan strah od ubica, lopova, razbojnika koji bi mogli upasti u njenu kuću. Plašila se i danju i noću, pa je insistirala da suprug stalno proverava da li se u nekoj od njihovih soba sakrio zločinac.

Gospodinu Fidleru je posle nekoliko nedelja dosadilo ponašanje žene, te je podneo zahtev za razvod braka. Pred sudijama je govorio kako ga je gospođa Marija noću budila, polivala vodom, tražila da proveri da li su bezbedni i vrlo jasno je isticao da takav život više ne može da izdrži.

Međutim, do razvoda nije došlo jer sudija nije želeo da se bračni par rastane, ali je predložio gospodinu Fidleru da iseče noge kreveta u kom su spavali kako i neki potencijalni lopovi ne bi imali gde da se sakriju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari