Sudije egipatskog Vrhovnog suda „spremne su na kompromis“ sa predsednikom Mohamedom Morsijem da bi se sprečilo dodatno produbljivanje krize, pošto je šef države dekretom proširio svoje nadležnosti i time izazvao žestoke ulične okršaje njegovih pristalica i protivnika. Sudije su saopštile da bi Morsijev dekret trebalo primeniti samo na „suverena pitanja“ i pozvali sudije i tužioce, koji su u nedelju stupili u štrajk, da se vrate na posao.


Za Morsijeve protivnike, međutim, prihvatljivo je jedino potpuno odustajanje od dekreta u kojem vide nasrtaj na demokratiju.

Mere će biti privremene, poruka je predsednikove kancelarije, a Morsi želi dijalog o novom ustavu sa svim političkim grupama. Hasan Nafa, profesor političkih nauka na univerzitetu u Kairu, hvali pokušaj predsednika i sudija da reše krizu, ali ocenjuje da su njihova saopštenja nejasna.

Morsijeve pristalice i protivnici za danas su najavili velike demonstracije, što bi moglo biti iskorišćeno za novo nasilje. U višednevnim neredima već je ranjeno više od 500 osoba. U nedelju je ubijen pripadnik Mosrijevog pokreta Muslimanska braća, dok je 60 ljudi ranjeno u napadu na glavnu kancelariju ovog pokreta u gradu Damanhur.

Morsijev dekret doveo je do pada vrednosti akcija na egipatskoj berzi za 10 odsto, što je najniži nivo od svrgavanja Mubaraka februara 2011. Poverenje investitora, koje je sada poljuljano, pomoglo je da se nedavno postigne preliminarni sporazum sa MMF-om o pozajmici od 4,8 milijardi dolara neophodnih za „ozdravljenje državnih finansija“.

– Bojim se da je stvorena atmosfera za novo nasilje. Morsi je izgleda potpuno pogrešno procenio situaciju. Mislim da će na kraju biti primoran da popusti – rekao je Hasan Nafa.

Zapadne zemlje upozoravaju da se treba pridržavati demokratije.

– SAD bi trebalo jasno da kažu da je stanje u Egiptu neprihvatljivo… Zahvaljujemo Morsiju za napore u cilju uspostavljanje primirja između Izraela i Hamasa. Ali najnoviji dekret nije ono što su američki poreski obveznici očekivali. Naši dolari biće direktno vezani za napredak u pravcu uspostavljanja demokratije – rekao je bivši republikanski kandidat za predsednika Amerike, senator Džon Mekejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari