Suđenje Zmajeviću 10. maja 1Foto: www.wikipedia.org

Slijedećeg mjeseca u Crnoj Gori počeće suđenje bivšem pripadniku Vojske Jugoslavije (VJ), osumnjičenom da je učestvovao u ubistvu kosovskih Albanaca 1999. godine.

Ovo je u posljednjih nekoliko godina prvo suđenje za ratne zločine u ovoj državi. Suđenje Vladi Zmajeviću, državljaninu Crne Gore, osumnjičenom za ratne zločine, odnosno za ubistvo najmanje šest Albanaca na Kosovu 1999. godine, počinje 10. maja.

Ovo će u posljednjih nekoliko godina biti prvo suđenje za ratne zločine u Crnoj Gori, gdje je do 2013. procesuirano ukupno šest predmeta. Većina ovih sudskih procesa završila je oslobađajućim presudama. Crnogorska policija uhapsila je Zmajevića, bivšeg pripadnika VJ, koji se 1998. i 1999. borio na Kosovu, u avgustu prošle godine u Nikšiću. Zmajević se tereti za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom.

„Osumnjičenog će u prostorijama Tužilaštva saslušati specijalni tužilac, nakon čega će biti donijeta odluka o daljem postupanju“, saopštilo je Specijalno tužilaštvo u avgustu prošle godine. Prema Fondu za humanitarno pravo Kosova, Zmajević je ključni osumnjičeni za zločin koji su počinile srpske paravojne snage u selu Žegra na Kosovu, u martu 1999. godine. On je bio u grupi od sedam boraca koji su navodno učestvovali u ubistvima kosovskih Albanaca u Žegri, rekao je u četvrtak direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj.

„Na osnovu iskaza očevidaca, 29. marta 1999. u osam autobusa su očito dobrovoljci Vojske Jugoslavije došli u selo i ubili šest osoba“, rekao je Bljakaj za Radio Slobodna Evropa. „Naravno, svi su bili civili, albanske nacionalnosti, među njima i stari ljudi i žene. Na osnovu onoga što mi imamo radi se o dvema ženama i četiri muškarca“, dodao je on.

 

Osuđen, a nije izdržavao kaznu

Ime Zmajevića se pominje u evidenciji Haškog tribunala u vezi sa suđenjem srbijanskom policijskom generalu Sretenu Lukiću i generalu VJ Nebojši Pavkoviću. Svjedoci odbrane u oba slučaja tvrdili su da je Zmajević odgovoran za ubistva u Žegri. Prema evidenciji Haškog suda, Zmajević je bio pripadnik 175. motorizovane brigade VJ. Nakon završetka rata na Kosovu 1999. godine, Zmajević je uhapšen, procesuiran od strane vojske i osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Žegri. Međutim, on nije izdržavao kaznu, a razlozi za to su nepoznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari