Sukob ombudsmana Pašalića i poverenika Šabića 1Foto: Medija centar

Vladajućoj stranci nije dovoljno što je na čelu Agencije za borbu protiv korupcije njihov nekadašnji član i finansijer Dragan Sikimić, već pokušavaju na sve načine da utiču i na izbor članova Odbora ovog nezavisnog tela.

Odbor za pravosuđe uputio je Narodnoj skupštini dva predloga, jedan od zaštitnika građana Zorana Pašalića (Janko Lazarević, bivši sudija Vrhovnog suda), drugi od poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, iako, prema zakonu, oni moraju imati zajedničkog kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Spomenuti odbor godinama je ignorisao predlog podnet od Šabića i nekadašnjeg ombudsmana Saše Jankovića, koji su još 2015. za upražnjeno mesto u antikoruptivnom telu predložili Vidu Petrović Škero, bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije.

Budući da je sadašnji zaštitnik građana nedavno povukao saglasnost, odustao od tog predloga i naveo ime svog kandidata, predlog više nije zajednički, a prema mišljenju poverenika Šabića, nije ni zakonit.

„Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđeno je da Narodna skupština bira člana Odbora „na predlog Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja putem zajedničkog dogovora“. Odbor za pravosuđe je na 34. sednici odlučio da Narodnoj skupštini na razmatranje uputi dva predloga, jedan koji je navodno predložio Poverenik i drugi koji je predložio Zaštitnik građana“, naveo je Rodoljub Šabić u pismu upućenom predsednici parlamenta Maji Gojković, ukazujući joj na nezakonitosti u izboru novog člana Agencije za borbu protiv korupcije.

Međutim, zaštitnik građana ne vidi ništa sporno u tome što su skupštini upućena dva predloga.

– Zakon podrazumeva da se konsultujemo oko predloga. Mi smo se konsultovali, razgovarali na tu temu, gospodin Šabić ima svoj stav, ja svoj. Mi nismo u obavezi da predložimo istog kandidata, jer nismo postigli zajednički dogovor – kaže Pašalić za Danas.

Međutim, poverenik Šabić je izričit da navedena zakonska odredba upravo podrazumeva zajedničkog kandidata, naglašavajući da sa Pašalićem nikakvih razgovora na tu temu nije ni bilo.

– On je mene dva puta pozvao telefonom sa molbom da povučem Vidu Petrović Škero kao predlog koji datira već tri godine. Rekao sam mu da to neću da učinim i da po zakonu to može i on sam, što je i uradio. O novom, zajedničkom kandidatu nismo ni razgovarali, niti znam koji je njegov predlog – ističe Šabić za Danas. Zbog, kako navodi, nezakonitih predloga kandidata upućenih skupštini, juče se pismom obratio predsednici parlamenta Maji Gojković.

Ovo je samo jedna u nizu nezakonitosti u vezi sa izborom kadrova u najvišem antikoruptivnom telu u državi. Podsetimo, list Danas je pisao da je Dragan Sikimić, koji je izabran za direktora Agencije za borbu protiv korupcije 17. januara ove godine, tog istog dana istupio iz Srpske napredne stranke. Iz dokumenta u koji je Danas imao uvid jasno se vidi da je Sikimić bio član SNS-a od 2010, a da je iz stranke istupio istog dana kada je imenovan na novu funkciju. To znači da je nezakonito izabran, jer kandidat za direktora Agencije ne sme da bude član nijedne političke stranke. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime se nalazi među onima koji su donirali 40.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore, a istu sumu SNS-u Sikimić je dao i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu.

Zoran Pašalić takođe je izabran za novog zaštitnika građana na predlog Srpske napredne stranke.

Pismo predsednici Skupštine

„Ne ulazeći u motive i razloge zaštitnika građana, kako za odustajanje od prvobitnog predloga, tako ni za podnošenje novog, skrećem pažnju da o novom predlogu između nas nije bilo ni jedne jedine reči, a kamoli pokušaja postizanja dogovora. Samim tim predlog je nezakonit. Želim da skrenem Vašu pažnju i na činjenicu da je ovakav zaključak Odbora za pravosuđe predsednik tog tela Petar Petrović inicirao u atmosferi neprimerenoj Narodnoj skupštini, iznoseći niz neistina i insinuacija. Posebno je neprihvatljiva, gotovo tragikomična insinuacija da je poverenik, navodno, opstruirao izbor člana Odbora Agencije“, naveo je Šabić, ističući da je za opstrukciju upravo kriv skupštinski odbor, koji je tri godine odugovlačio sa razmatranjem predloga kandidata, prošle godine ga prihvatio, a potom „potpuno nezakonito izmenio svoj stav i odlučio da predlagačima vrati predlog, da bi oni podneli novi“.

Predsednik pravosudnog odbora bez komentara

Predsednik Odbora za pravosuđe Petar Petrović juče nije odgovorio na pitanja Danasa u vezi sa nepravilnostima povodom izbora novog člana Agencije za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari