Egipatski Kopti pravoslavci ogorčeni zbog napada na koptsku pravoslavnu crkvu u Aleksandriji, u kojoj je ubijena 21 osoba, sukobili su se juče drugi dan zaredom sa policijom. Na stotine demonstranata u Aleksandriji i Kairu zahtevalo je bolju zaštitu hrišćana, preneo je Bi-Bi-Si.


Policija je pritvorila nekoliko ljudi radi ispitivanja o subotnjem napadu na hrišćansku crkvu. Međutim, nema dokaza da je iko od njih direktno povezan sa tim napadom, saopštili su zvaničnici. Niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u subotu, a analitičari sumnjanju da su napad izveli ekstremni islamisti inspirisani Al Kaidom.

Predsednik Egipta Hosni Mubarak je neposredno posle napada okrivio strance, a guverner Aleksandrije terorističku mrežu Al Kaidu.

Bezbednosni zvaničnici su izjavili da policija istražuje mogućnost da su napad izveli lokalni tvrdokorni islamisti, koji su možda inspirisani Al Kaidom, ali nisu pod direktnom stranom komandom. Policija je ispitivala i putnike koji su avionom nedavno stigli u Egipat iz Iraka, zbog pretnji koje je irački ogranak Al Kaide uputio hrišćanima u Egiptu i Iraku. U Egiptu živi 79 miliona ljudi, od kojih su većina muslimani, a oko deset odsto čine hrišćani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari