Šuković: Donacije SNS-u predstavljaju providno izigravanje zakona 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Ono što je javnost znala nekoliko godina unazad, ispostaviće se znalo je i Više tužilaštvo u Beogradu – članovi Srpske napredne stranke su 2014. godine dobijali novac od svojih stranačkih kolega a potom isti uplaćivali na račun stranke.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) objavio je službenu belešku tužilaštva u kojem su sadržane izjave devetoro članova SNS-a od kojih je četvoro priznalo da je na ovaj način prebacivalo novac nepoznatog porekla na račun partije.

Primera radi, N. Ž. je policiji ispričao da je 2014. godine počeo da radi u lokalnoj poreskoj administraciji i da mu je neko na poslu rekao da se javi kancelariji za saradnju sa građanima u zgradi Gradske uprave. Dali su mu kovertu na kojoj ništa nije pisalo i popunjeni nalog za prenos na račun stranke. Unutra je bilo 40 hiljada dinara koje je uplatio prvo na svoj, a onda preneo na račun SNS-a. Kako se seća nakon toga je primerak naloga odneo u „onu kancelariju u zgradi Gradske uprave“, a policiji je rekao da za to nije dobio nikakvu naknadu. On nije dobijao socijalnu pomoć, ali njegova sestra jeste. Policajcima je ispričao da su ga zvali iz Centra za socijalni rad da pitaju kako to da njegova sestra prima socijalnu pomoć, a on daje donaciju stranci, pa im je objasnio da je na to bio primoran i da to nije njegov novac.

Tužilaštvo se ovim slučajem bavilo na osnovu izveštaja koje im je još 2017. godine poslala Agencija za borbu protiv korupcije. U izveštaju su izneli tvrdnju da su neki od donatora SNS-a bili primaoci socijalne pomoći, kao i to da je njih 135 na svoje račune uplatilo po 40.000 dinara, da bi odmah taj iznos prosledili na račun stranke. Sve ovo desilo pred parlamentarne izbore 2014. godine.

I pored činjenice da je četvoro ljudi reklo u razgovoru sa policijom da je doniralo novac koji nije bio njihov tužilaštvo se nije dalje udubljivalo u ovaj slučaj. Pre dve nedelje izdali su saopštenje navodeći da u konkretnom slučaju nema mesta pokretanju krivične istrage jer je utvrđeno da 135 lica koja su uplatila po 40.000 dinara na ime donacija SNS, nisu korisnici socijalne pomoći.

Tužilaštvo je u saopštenju priznalo da bi u konkretnom slučaju moglo biti reči o kršenju Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, ali da je nastupila apsolutna zastarelost. Kada je u pitanju istraga pranja novca, argument tužilaštva protiv pokretanja istrage bio je taj da ne postoji sudska presuda koja bi ukazala da je novac koji je uplaćivan SNS-u ilegalnog porekla. U tužilaštvu nisu našli za shodno da se sami pozabave poreklom uplaćenog novca, niti da gone organizotore šeme uplaćivanja novca, pošto za teži oblik dela još uvek nije nastupila zastarelost.

Ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković naglašava da je ova tema značajna upravo zbog toga što se klice korupcije pronalaze najpre u političkim strankama.

– Pojedinci nastoje da u strankama “kupe” razne pogodnosti, od privilegija u dodeljivanju poslova do prilagođavanja određenih propisa. Ovo važi za stranke koje vrše vlasti, ali i stranke opozicije, gde se ulaže u budućnost za slučaj da ta partija dođe na vlast. Stoga je transparentnost finansiranja političkih partija ključ u borbi protiv korupcije, navodi Šuković.

On ističe da primer gde članovi uplaćuju identičan iznos SNS-u pokazuje da se kod nas i postojeći propisi izigravaju na jedan providan način.

– Prikupljeni dokazi tu ne znače previše, pošto su institucije pod direktnom kontrolom partija. Mi smo tu u začaranom krugu u kom korupcija caruje. Iz toga ne može da se izađe bez famozne političke volje i promene svesti kod građana koji moraju da shvate da korupcija nije put ka efikasnom rešenju problema, već nešto što je pogubno po društvo u celini, kaže Šuković.

Svojevremeno upitan da prokomentariše okolnost da je više hiljada građana uplatilo identične donacije SNS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić je opisujući hipotetički razgovor praktično potvrdio da se novac uplaćivao mimo zakona. „Sedimo nas dvoje i bude tu i neki treći čovek. I ja kažem, evo ja hoću da dam 800 evra, ali ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je manje. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku”, rekao je Vučić prećukujući da zakon ne određuje limit donacija, već da određuje limit iznad koga donacije građana moraju da budu prijavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari