Šumadijske zimske igre vraćaju se posle tri godine 1Foto: Screenshot/RTV Kragujevac

Šumadijske zimske igre, manifestacija u kojoj će se takmičiti 15 sela sa teritorije grada Kragujevca, biće ponovo organizovane posle tri godine, od 21. januara do 22. aprila.

Učesnici će se na ovogodišnjim igrama takmičiti u šest disciplina: kvizu sa pitanjima iz oblasti istorije, geografije i poljoprivrede, takmičenju u brzini pletenja, krunjenju kukuruza, pikadu, pantomimi i igri pogodi poslovicu ili zagonetku.

Po rečima organizatora i predstavnika grada Kragujevca cilj je da svi učestvuju i dobro se zabave, kao i da sve pretekne u prijatnoj atmosferi.

Svako selo će, takođe, imati priliku da kroz revijalni deo takmičenja predstavi talente svojih stanovnika.

Ova manifestacija se prvi put organizovala pre 13 godina u selu Gornja Sabanta i svake godine je okupljala veliki broj sela.

Po rečima Snežane Živanović Katić, pomoćnice gradonačelnika, među prvima su se prijavila sela koja su se uvek takmičila, ali ima i onih koji nikada do sada nisu učestvovala.

– Šumadijske zimske igre se odigravaju tokom zimskih meseci kada ima manje radova na selu i kada njihovi stanovnici mogu da se okupe, zabave, razvijaju timski duh, kao i da kroz takmičarske discipline pokažu svoje veštine i znanja. Ovo je jedina manifestacija na kojoj svi učestvuju bez obzira na pol ili uzrast, kao takmičari ili navijači, istakla je Živanović Katić.

Ona je dodala da je ovo prilika i da se predstavnici grada upoznaju sa potrebama poljoprivrednika, kroz razgovore sa predstavnicima saveta mesnih zajednica sela domaćina.

Predstavnici grada će provesti ceo dan u selu domaćina, održaće predavanja iz oblasti poljoprivrede i obići socijalno ugrožene porodice. Takođe, biće organizovani i lekarski pregledi za stanovnike sela.

Po prvi put Šumadijske zimske igre će imati i prateći kulturno-umetnički program za koji je zadužen Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”. U programu će učestvovati orkestar, folklorni ansambli i pevači.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari