Tribine za poljoprivrednike u organizaciji Grada Kragujevca 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru programa konkursa Ministarstva za razvoj poljoprivrede, lokalna samouprava će u Kragujevcu u selima održati niz informativnih i edukativnih tribina za poljoprivrednike o aktuelnim podsticajnim programima.

Grad Kragujevac ove godine za agrar odvojio je budžet u iznosu od 50 miliona dinara, što je duplo više nego ranijih godina. Urađen je i program podsticajnih mera i programa i u fazi smo dobijanja potrebnih saglasnosti od strane Ministarstva.

– S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovom momentu ima raspisanih nekoliko konkursa od podrške za mehanizaciju, mere podrške za razvoj stočarstva, voćarstva i vinogradarstva, podsetila je u petak, 28. januara savetnica gradonačelnika za agrarnu politiku dr Snežana Živanović Katić na radnom sastanku koji je održala sa direktorkom Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac MA Suzanom Nešković i direktorkom Centra za strna žita i razvoj sela dr Zoricom Jestrović.

Po njoj cilj je da pre raspisivanja javnih poziva i konkursa koje će realizovati Odeljenje za poljoprivredu ruralni razvoj i robne rezerve grada Kragujevca, informišu poljoprivrednike o tome kako bi na vreme mogli da apliciraju za ta sredstva.

– Zato ćemo u narednom periodu u selima održati niz informativnih i edukativnih tribina za poljoprivrednike o aktuelnim podsticajnim programima grada, Ministarstva ali drugih fondova, najavila je ona.

Povod za to je, prema njenim rečima, što poljoprivrednici često nisu dovoljno informisani o tim programima i terminima konkursa, kod koga i pod kojim uslovima mogu da konkurišu za podsticajna sredstva.

U cilju da što veći broj poljoprivrednika budu na vreme informisani i dobiju adekvatnu stručnu i svaku drugu pomoć za prikupljanje dokumentacije potrebne za dobijanje subvencija i podsticaja, biće organizovane tribine a prva će biti u selu Lužnice u ponedeljak, 31. januara u Lovačkom domu, najavila je dr Živanović Katić, savetnica za ruralnu politiku.

Tribine će biti održane i u drugim selima u okolini Kragujevca: Cerovcu, Novom Milanovcu, Cvetojevcu, Čumiću, Vlakči, Gornjoj Sabanti, Velikim Pčelicama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari