Suočavanje Stefanovića i Pešićeve 5. maja 1Foto: FoNet Oliver Bunic NIN

Ministar policije Nebojša Stefanović i sociološkinja Vesna Pešić biće saslušani 5. maja u 9,30 sati pred Višim sudom u Beogradu na glavnoj raspravi po tužbi ministra Stefanovića protiv Pešićeve i portala Peščanik.

Oni su pozvani da daju izjave kako bi se utvrdilo da li je, i na koji način, kolumna poznate sociološkinje povredila čast i ugled ministra policije.

Na juče održanom pripremnom ročištu, sutkinja Radmila Radić je usvojila predlog odbrane da se kao dokaz pročitaju spisi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o događaju u Savamali, odnosno da se zatraže od tog tužilaštva spisi pomenutog predmeta, ali je odbila saslušanje Saše Jankovića i Marije Mali, navodi za Danas advokat Vladimir Gajić, punomoćnik prvotužene.

– Sud je prihvatio čitanje pismenih dokaza Višeg javnog tužilaštva u vezi sa rušenjem objekata, nije prihvaćeno da se saslušaju Saša Janković, kao autor izveštaja Zaštitnika građana o događajima u Savamali, i Marija Mali zbog izjave da je njen bivši suprug, gradonačelnik Beograda, organizator rušenja – objašnjava Gajić i dodaje da punomoćnici tužioca nisu imali drugih dokaznih predloga sem saslušanja njega i Pešićeve.

Stefanović je tražio odštetu od 200.000 dinara zbog navoda koje je iznela Vesna Pešić u kolumni „Dosoljavanje“ objavljenoj 14. maja prošle godine na portalu Peščanik, o slučaju Savamala. Ona je napisala da je „jedino glupost ministra policije Nebojše Stefanovića nenadmašna i nepredvidiva“ i da „do sada nismo otkrili zašto je baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji“.

U tužbi se navodi da je „Vesna Pešić – novinar“, a da je „maliciozno i netačno preneta izjava tužioca povodom nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici“, koju je ministar dao za RTS.

Vesna Pešić objašnjava za naš list da se sporni termin „glup“ pojavljuje kao svaka druga reč u današnjem govoru, te stoga smatra da Stefanovićev motiv nije povreda časti već osvetoljubivost.

– Njegova tužba je izuzetno nategnuta, iza toga stoji osvetoljubivost prema kritici. Šta njega briga što je jedan građanka kaže da je glup – navodi Pešić. Ona ističe da spisi Višeg tužilaštva svedoče u njenu korist jer, kako ona kaže, „tamo ne piše ništa, što je jasan dokaz da policija ništa nije preduzela“. Pešić najavljuje i da će na sudu prikazati snimak televizijske emisije u kojoj „Šešelj za Stefanovića kaže da je kreten, što je mnogo ozbiljnije, pa ga nije tužio“.

Ona veruje da je suđenje zakazano tek za 5. maj, jer se čeka završetak predsedničkih izbora.

– Zastupnici tužioca nisu prihvatali ni jedan datum do izbora, čak ni u drugom krugu, iako tvrde da do njega neće doći – kaže Pešić.

Odlaganja

Glavna rasprava zakazana je posle dva odlaganja – prvi put ročište zbog bolesti sudije, a drugi put je odloženo zbog zahteva da se tužilac i prvooptužena izjasne na podnesak drugooptuženih Svetlane Lukić i Svetlane Vuković, urednica portala Peščanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari