Žene u crnom danas organizuju stajanje u crnini i ćutanju 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Povodom 27 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini (BiH), Žene u crnom organizovaće danas stajanje u crnini i ćutanju  pod nazivom „Pamtimo početak rata u BiH“. Akcija će biti održana od 12 do 13 časova u Knez Mihailovoj ulici, ispred Ruskog cara.

„Rat u BiH bio je najkrvaviji oružani sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, koji je iza sebe ostavio blizu 100.000 ubijenih ljudi, dva miliona raseljenih lica, više od 20.000 žena koje su preživele ratno silovanje. Opsada Sarajeva trajala je 1.475 dana i bila je najduža opsada jednog grada u modernoj istoriji. Tokom opsade ubijeno je preko 11.000 odraslih osoba i više od 1.600 dece. Na grad je ispaljeno više od 480.000 projektila. Genocid u Srebrenici jeste jedini sudski potvrđen genocid u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, a počinili su ga pripadnici vojske bosanskih Srba u sadejstvu sa vlastima SR Jugoslavije“, podsetile su juče Žene u crnom.

Kako su saopštile, režim Slobodana Miloševića davao je političku, logističku, vojnu i svaku drugu podršku bosanskim Srbima, iako zvanično „Srbija nikada nije bila u ratu“, te su bombe koje su bačene na Sarajevo proizvedene u Srbiji, ljudi iz Srbije masovno su učestvovali kao dobrovoljci, a autobusima iz gradova Srbije deportovane prognane žene i deca, dok su kamioni, bageri i rovokopači iz Srbije korišćeni za uklanjanje tela Bošnjaka i Bošnjakinja ubijenih u genocidu u Srebrenici…

„Većina žrtava i dalje traga za pravdom, dok vlasti Srbije, koja je najodgovornija za rat u BiH, na čelu sa Aleksandrom Vučićem rade sve kako pravda ne bi bila zadovoljena. Država Srbija se i dalje meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, pružajući aktivnu podršku Miloradu Dodiku, čija politika narušava mir u Bosni i Hercegovini i time destabilizuje celu regiju“, naglasile su Žene u crnom, koje, između ostalog, zahtevaju da predsednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države poštuju sudski utvrđene činjenice i da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH, da se prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca, te da se umesto opstrukcija suđenja pred Specijalnim sudom, vode pravični i efikasni postupci protiv odgovornih za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari