Supstance za suzbijanje komaraca neškodljive za ljude 1Foto: FreeImages / Cheryl Empey

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot apelovala je danas na građane da ne ometaju ekipe ovog zavoda koje na terenu suzbijaju komarce.

– Grad Beograd je u poslednje tri godine uspeo da izdvoji sredstva za dvadeset specijalizovanih vozila i mašina, koje nam pomažu u borbi protiv napasti, a mali broj građana koji ne želi zaprašivanje u njihovoj blizini, fizički nasrće na naše ekipe i oštećuje vrlo vrednu gradsku imovinu – upozorila je Dragana Despot.

Ona je istakla da Zavod za biocide, kao zdravstvena institucija, strogo vodi računa o bezbednosti, pa su sve supstance koje se koriste registrovane i  usklađene sa svetskim zdravstvenim izveštajima i stoga nema razloga da se građani plaše zaprašivanja. Dragana Despot je precizirala da je reč o registrovanom preparatu, laricidu, koji je visoko efikasan i drži larve pod kontrolom do tri nedelje.

Direktorka ove ustanove je istakla zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima, jer je, prema njenim rečima, ove godine najmanji broj komaraca do sada.

– Razlog tome je kako kvalitetna oprema tako i sredstva zaprašivanja, ali i kupovina drona, koji sada omogućava lokalizaciju legla koja su do sada bila nedostupna našim ekipama, jer prosto nismo ni znali da postoje. Pored toga, mi se sada sa komarcima borimo tokom svih dvanaest meseci u godini, od pojave larvi, a ne sezonski, kako je ranije bio slučaj – dodala je Despotova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari