Surova satira vremena prosvetiteljske vere u moć uma

PONOVNO ČITANJE

Ostavite komentar


  1. “ … bio samo by special grace ocenjen prelaznom ocenom. Godine 1694. Svift postaje Reverend der Church of Ireland, ordinirani sveštenik.“
    Remek delo u prilazivanju knjige, … ne jedan, vec tri jezika u svim kombinacijama su upotrebljena u istoj recenici?!?!!!
    Pa, madjionicarske tvrdnje: „… anglikanskog sveštenika i političara DŽonatana Svifta, …“, … “ …. , Svift je okrenuo leđa politici da bi postao dekan crkve Sv. Patrik u Dablinu …“ !?
    Je’l, … ?!
    Od kada crkva sa imenom najveceg irskog Katolickog Sveca, Svetog Patrika, zaposljava protestantske svestenike?!
    Nesto kao kada bi Jerusalimski Muftija postao Dalaj Lama u Lasi na Tibetu?Neki put na tvojoj veb strani nalete gluposti, dragi ‘Danas’- e kojih bi se i ‘Informer’ postideo …

  2. Ja sam citao Don Kihota, dva puta, a spremam se i treci put. I Guliverova putovanja isto, vise puta, i obadve su mi decenijama na listi najomiljenih knjiga. Npr iz Gulivera, posebno deo o Jahuima i Huinhmima, ili citat:

    -Mali moj prijatelju, Vi ste izrekli najlepsu pohvalu vasoj otadzbini. Jasno ste dokazali da su neznanje, lenost i porok danas najkorisnije osobine jednog zakonodavca; da zakone najbolje razjasnjavaju, tumace i u praksi primenjuju bas oni koji najvise imaju racuna i koji su najsposobniji da ih izopacuju, mrse i izigravaju. Mora se priznati da u vasim obicajima i zakonima ima ponesto manje-vise pametno i celishodno. Ali sve je to docnijim odvratnim tumacenjima i izmisljotinama toliko izopaceno i oskrnavljeno da od svega nije ostalo ni traga. Iz svega ovoga sto ste rekli ne vidi se da je kod vas coveku potrebna ijedna vrlina da bi dosao na visok polozaj; jos manje se vidi da visoke polozaje ljudi dobijaju prema svojim sposobnostima i vrlinama, da se svestenstvo unapredjuje zbog svoje poboznosti ili ucenosti, vojnici zbog svoje hrabrosti i plemenitog postupanja, sudije zbog svoje nepodmitljivosti, senatori zbog ljubavi prema otadzbini a drzavni savetnici zbog svoje mudrosti. Sto se Vas licno tice, -nastavio je kralj,- Vi ste veci deo svog zivota proveli na putovanjima. Cini mi se da Vam je do sad poslo za rukom da se sacuvate od mnogih poroka koji vladaju u vasoj zemlji. Ali cinjenice koje sam u vasem pricanju zapazio, a isto tako i odgovori koje sam sa velikom mukom izvukao od Vas, moraju me dovesti do zakljucka da vecina vasih zemljaka pripada vrsti sitnih odvratnih gmizavaca, najstetnijih od sviju koji su ikada gmizali po zemlji.“

    Sto se Don Kihota tice, to mi je izbor za pusto ostrvo. Znate onu pitalicu, kad bi morali da provedete godinu dana sami na pustom ostrvu, i mozete da izaberete jedno jelo, jednu knjigu, jedan muzicki album, i jedan film (npr imate solarni punjac laptopa) sta bi izabrali?

    Don Kihot (ceo, obe knjige), giros, Paklena pomorandža i Azra, Ravno do dna 😀

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.