Povodom nedavnog tragičnog incidenta na Vidikovačkoj pijaci, kada je prodavac lubenica Vladimir Marinković preminuo usled svađe sa komunalnom policijom, iz tog organa oglasili su se saopštenjem.

U njemu se navodi da su internom kontrolom „utvrđene nepravilnosti u radu i postupanju“ dvojice komunalnih policajaca tog kobnog dana.

„Na osnovu analize spisa i izjava prisutnih, utvrđeno je kontrolom da su dvojica komunalnih policajaca imala nepravilnosti u radu i zato sam podneo predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv njih i zatražio da se suspenduju do okončanja postupka“ izjavio je načelnik Komunalne policije Beograda Nikola Ristić.

Prema njegovim rečima, lokacija kod Vidikovačke pijace je kritična naročito kada su u pitanju prekršaji iz oblasti komunalnog reda, i to nelegalne prodaje i nepropisnog parkiranja.

„I pored toga, trudimo se da svoj posao izvršavamo na zakonit i profesionalan način. Svi prekrašaji koji se ovde dešavaju nisu samo u nadležnosti Komunalne policije, već smo pružali asistenciju drugim inspekcijskim organima u cilju suzbijanja i sankcionisanja prekršaja“ rekao je Ristić.

On je dodao da su na Vidikovačkoj pijaci komunalni policajci izloženi čestim pretnjama, vređanjima i napadima prekršilaca, ali ih to ne opravdava ukoliko pređu svoja ovlašćenja.

„Komunalna policija treba da bude u službi građana i najčešće interveniše po njihovim prijavama. Ukoliko se desi da se utvrde nepravilnosti i propusti u njihovom radu, i ubuduće ćemo reagovati i oni će biti sankcionisani“ istakao je Ristić, koji je izrazio žaljenje zbog tragedije na Vidikovačkoj pijaci i dodao da će „u cilju dodatnog poboljšanja odnosa sa građanima intenzivirati rad sa pripadnicima Komunalne policije“.

Međutim, drugačija je priča prodavaca koji tokom celog dana borave i rade na Vidikovačkoj pijaci, gde sa komunalnom policijom imaju gotovo svakodnevni kontakt. NJihova iskustva, kako kažu oni sa kojima smo razgovarali, često su neprijatna, i gotovo su nemoćni protiv bahatosti komunalaca, ali i načina na koje se oni dovijaju da naplate kazne.

Kako priča B. S., rampa za utovar robe na ulasku u pijacu otvara se svakog jutra u sedam a zatvara u devet sati. Već nešto nakon sedam sati, dvoje ili troje komunalnih policajaca već je tu. Prodavci koji dovezu svoju robu moraju da parkiraju ispred rampe, kako bi robu preneli do tezgi. Za to vreme, komunalci fotografišu ta vozila, i već pišu kazne za nelegalnu prodaju iz vozila ili nepropisno parkiranje

– Tezgu plaćam 750 do 1.000 dinara dnevno, u zavisnosti od količine robe, a uz mesečna plaćanja, košta me oko 350 evra mesečno. I pored toga, ne možemo da izbegnemo da nam ne naplaćuju kazne na ovaj način- dodaje B. S.

Prodavac onda može ili da plati punu kaznu od 5.000 dinara, ili da plati 2.000 dinara na licu mesta, objašnjava B. S., ili pak da plati ručak ili večeru, što je veoma često slučaj. „Otvoreno traže da im platite ručak, to se stalno dešava“, kaže B. S.

Isto nam je ispričala i M. J., koja kaže da je prošle nedelje morala da plati dve kazne, bez obzira na uredno plaćanje zakupnine. Iako je pokušavala da dokumentacijom o urednom plaćanju dokaže da nije načinila prekršaj, nije uspela i morala je da plati obe kazne.

– Strašno je šta nam rade, ne dozvoljavaju nam da zaradimo parče hleba. Nikome od nas nije lak posao i od ovoga živimo i izdržavamo porodice, a mnogi od nas su lošeg zdravlja- kaže S. M. prisećajući se kolege Marinkovića koji je izgubio život. „Sa komunalnom inspekcijom smo imali normalan odnos, i kad je bilo kazni, bile su izdržljive, mogli smo da podelimo, platimo i nastavimo da radimo. Ovo je sada neizdrživo, ne znamo šta više možemo da očekujemo od komunalne policije, ova vlast mora nešto da uradi, da nam omogući da radimo i živimo- kaže S. M.

 

Podsetimo,prodavac lubenica V. M. (55) preminuo je na Vidikovačkoj pijaci nakon rasprave sa komunalnim policajcima.

U znak protesta Inicijativa Ne davimo Beograd  je “kao simbolički čin protiv nasilja predstavnika vlasti i njihovih odreda, donela 200 kilograma lubenica ispred sedišta komunalne policije u Beogradu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari