Sutra presuda za saobraćajnu nezgodu kod fabrike Leoni 1Foto: V. Torović

U Višem sudu u Kraljevu za sutra je zakazano izricanje presude u postupku koji se vodi protiv M. J. (37) koji je okrivljen da je, počinivši teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je poginula S.R. (25).

Na glavnom pretresu održanom u petak strane u postupku su iznele završne reči, a zamenik tužioca Živan Đorđević zatražio je od suda da M. J. osudi na pet i po godina zatvora.

“Osnovni i jedini uzrok ove saobraćajne nezgode jeste neprilagođena, odnosno prebrza vožnja od strane vozača u alkoholisanom stanju. Dake, radi se o brzini od 152 km na čas koja je prevelika i u odnosu na brzinu koja je dozvoljena na autoputevima u Srbiji, a kamoli za prolazak kroz rakrsnicu sa kružnim tokom saobraćaja i to u toku noći. Pritom je okrivljeni upravljao vozilom u stanju potpune alkoholistanosti odnosno sa 2,40 grama promila alkohola u krvi”, naveo je zamenik tužioca.

On je istakao da bi prilikom odlučivanja o visni kazne za okrivljenog sud treba da ima u vidu da se oštećena porodica pokojne S.R. pridružila krivičnom gonjenju i istakla inovinsko pravni zahtev, da je okrivljeni prekršajno odgovarao zbog više prekoračenja brzine i da mu je ova deonica puta dobro poznata, kao i posledice nastale u ovoj saobraćajnoj nezgodi, te grubo kršenje saobraćajnih propisa.

Advokat Dušan Sakić, branilac okrivljenog M.J. je svoje završne reči fokusirao na nalaze veštaka saobraćajne, odnosno medicinske struke tvrdeći da oni nisu prikazali stvarno stanje stvari. On je tvrdio da je veštaj saobraćajne struke Vuk Bogdanović pogrešno izračunao brzinu vozila analizirajući snimak kamere u vozilu.

– Zasigurno je da se okrivljeni kretao većom brznom od dozvoljenih 80 km na čas, ali sam ovde nastojao da sudu ukažem da bombastični navodi o brzini preko 150 km na časnisu ni logični ni prihvatljivi, ali su sumnjivi po sebi budući da su oštećeni S.S. i N.P. navodili niti da je okrivljeni izgledao pijan, a posebno ni brzina kojom su se kretali za njih nije bila previsoka, odnosno da je bila normalna, kazao je Sakić, dodajući da je na samom kružnom toku bilo više saobraćajnih nezgoda.

Više tužilaštvo u Kraljevu tereti M. J. da je 27. februara prošle godine, u automobilu marke BMW X5, pod dejstvom 2,14 promila alkohola, prouzrokovao saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedna osoba izgubila život, jedna teže, a jedna lakše povređena. Tužilaštvo je u optužnici naglasilo da je okrivljeni na putu na kojem je zabranjeno kretati se brže od 80 kilometara na čas, vozio brzinom od 152 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari