Sutra protest ispred opštine Gadžin Han zbog izgradnje regionalnog azila za 2.000 pasa 1Prihvatilište za pse JKP Mediane u Nišu: Foto privatna arhiva

Meštani Duge Poljane protestvovaće sutra u Gadžinom Hanu zbog odluke da se u njihovom selu izgradi regionalno prihvatilište za više od 2.000 napuštenih pasa i mačaka sa teritorije Niša, Svrljiga i Gadžinog Hana.

Protestno okupljanje biće organizovano ispred Skupštine opštine Gadžin Han sa početkom u 15 časova.

Goran Živadinović, meštanin Duge Poljane, u opštini Gadžin Han, kaže da će oni zahtevati da Komisija za planove opštine Gadžin Han u potpunosti odbaci predlog o izgradnji ‘Regionalnog centra za dobrobit životinja’, koji je ucrtan u Izmenama i dopunama prostornog plana te opštine.

Ove Izmene i dopune bile su na javnom uvidu do 14. jula, a meštani Duge Poljane podneli su prigovor, zahtevajući da na njihovoj teritoriji ne bude izgrađeno regionalno, ali ni bilo koje drugo prihvatilište za napuštene životinje.

Komisija za planove će 19. jula održati javnu sednicu i tada bi trebalo da bude jasnija sudbina ovakvog prigovora.

“Odluka o izgradnji prihvatilišta je protivna interesima i identitetu našeg sela, a protivna je i dobrobiti pasa koji bi u njemu trebalo da budu smešteni. Ona je dobra jedino za predsednika opštine Gadžin Han (Milisava Filipovića, pri.aut.) i gradonačelnice Niša (Dragane Sotirvski, prim. aut.), koji na ovaj način pokušavaju da steknu političke poene”, rekao je Živadinović za Danas.

Sutra protest ispred opštine Gadžin Han zbog izgradnje regionalnog azila za 2.000 pasa 2
Prihvatilište JKP Mediane u Nišu: Foto privatna arhiva

On je kazao da su meštani Duge Poljane spremni na radikalizaciju protesta, odnosno na blokadu saobraćajnica na kratko, ukoliko nadležni ignorišu njihove zahteve.

Prema njegovoj oceni, ne postoji neprikladnije mesto za izgradnju prihvatilišta od njihovog sela, jer ono nema kanalizaciju i ima problem sa vodonabdevanjem, tako da leti nema vode.

“Takođe, ne postoji nikakva mogućnost za izgradnju kanalizacije za prihvatilište, pa će sav takav sadržaj ići u prirodu, u rečicu koja ide do Gadžinog Hana”, rekao je on.

Živadinović je kazao da se na prostoru na kojem je planirano prihvatilište nalazi pet hektara šume, pa će deo nje verovatno morati da se iseče.

“Prema Izmenama i dopunama prostornog plana, prve naše kuće se nalaze na svega 20 do 30 metara od granice prihvatilišta, a usred prihvatilišta je ‘ostrvo’ od nekoliko kuća”, dodao je.

Meštani Duge Poljane prethodno su saopštili da je ovakvo prihvatilište u suprotnosti sa Zakonom o dobrobiti životinja, kao i sa Nacionalnim programom za dobrobit sela, te da je planirano na svega 300 metara od Specijalnog rezervata prirode Suva planina.

Više domaćih i međunarodnih udruženja za zaštitu životinja takođe je zahtevalo da se na ovoj lokaciji ne gradi megalomansko regionalno prihvatilište, ocenjujući da će ono biti “logor za pse”.

“Evropa ne poznaje regionalna prihvatilišta, a ne verujemo da će ovo u Gadžinom Hanu biti po evropskim standardima, kako su niške vlasti najavile”, saopštili su oni.

Udruženja su izrazila bojazan da će u tom velikom, neuslovnom i skrajnutom prihvatilištu psi patiti i umirati, pošto neće biti osnovnih preduslova za njihovo zbrinjavanje, a biće daleko od mreže veterinara i kontrole nadležnih institucija.

U Srbiji su i daleko manja i “vidljivija” prihvatilišta prilično tužna mesta, u kojima psi pate ili umiru, a jedno ovakvo ima sve šanse da bude horor, rekli su oni.

Gradonačelnica Niša Sotirovski je krajem marta ove godine najavila da će Niš, Svrljig i Gadžin Han potpisati protokol o gradnji regionalnog prihvatilišta za pse i mačke u opštini Gadžin Han.

Ona je kazala da će ono biti “veoma moderno”, “izgrađeno po svim standardima Evropske unije”, a da će se sve raditi “u saradnji sa društvima za zaštitu životinja”.

„Prostor koji je opština Gadžin Han izdvojila za ovu namenu je odličan. Mislim da je bolje da psi budu na jednom mestu, da o njima brinu veterinari, nego da se nalaze na ulici i da neki ljudi to zloupotrebljavaju”, kazala je.

Prihvatilište će se, kako je najavljeno, biti izgrađeno na 11 hektara i u njemu će biti mesta za 2.000 pasa.

Niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je saopštila da je za izgradnju ovog prihvatilišta izdvojeno oko 27.500 švajcarskih franaka, od kojih je Ministarstvo državne uprave obezbedilo 18.900, a grad Niš 8.600.

U udruženjima za zaštitu životinja su ocenili da taj novac nije dovoljan “ni za ogradu” prihvatilišta te veličine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari