Sutra protest Žena u crnom i AŽC-a "Pamtimo žene silovane u ratu" 1ilustracija foto FoNet Božana Pavlica

Žene u crnom i Autonomni ženski centar saopštile su danas da će 19. juna, povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktima održati protest u crnini i ćutanju „Pamtimo žene silovane u ratu“.

U saopštenju se ističe da je Srbija jedina zemlja u regiona koja ne priznaje žene koje su preživele seksualno nasilje u ratu kao civilne žrtve rata.

„Zbog toga tražimo od države da izmeni važeći Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, kako bi se izričito priznale one koje su preživele ratno seksualno nasilje kao civilne žrtve rata, bez obzira na njihovu nacionalnost“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u Federaciji Bosne i Hercegovine 2006. godine žene koje su preživele silovanje u ratu priznate su kao civilne žrtve rata, a od prošle godine kao žrtve rata priznata su i deca rođena iz čina silovanja u ratu.

Hrvatska i Kosovo takođe svojim zakonskim okvirom prepoznaju preživele seksualno nasilje u ratu kao civilne žrtve rata koje imaju pravo na različite vidove obeštećenja, socijalnih i zdravstvenih usluga. Na Kosovu je ovaj status ostvarilo više od 1.500 osoba, a u Hrvatskoj više od 200, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari