Sutra štrajk upozorenja u školama

Sindikat obrazovanja Srbije traži povećanje plata za 15 odsto naredne godine

Ostavite komentar


  1. 4-5 skolska casa dnevno (najvise),
    nema subota, prekovremenih,
    drzavni i verski praznici, raspusti…
    za 60000 din
    stvarno sramota

  2. Tako bih volela da svi vi koji kritikujete prosvetne radnike makar nedelju dana radite naš posao. Pitala bih vas nakon toga za mišljenje.

  3. Ajde bre ne zaradite ni ovo što primate. Pogotovo sad oko ove korone.Zaradjujte dopunski kako ja,a vikend te 50 evrica.

  4. Svi koji su na državnim jaslam mogu da kmeče, prete, štrajkuju i traže pare! Koje, na kraju, i dobiju. Mi, koji radimo kod privatnika, možemo da se pokrijemo ušima i ćutimo! Budžetski deo Srbije diže prosek plate, a čemeri kod privatnika-robovlasnika im zarađuju pare!

  5. Kakvi drski komentari,želim svakom ko misli da je naš posao lak, da mu dete dobije posao u prosveti i živi od te plate.Mi smo i roditelji, i psiholozi, i soc.radnici,ceo dan svima i svakom na raspolaganju.Prema tome, nemojte tako govoriti jer ubrzo neće imati ko decu da uči,neće niko da radi u prosveti zato što smo na svim nivoima poniženi, o plati neću da govorim,to je sramota!

  6. Sledeće je zdravstvo a ja 2 godine nemogu kod lekara a da mi ne guraju štap u nos.

  7. Koliko to vise treba da radimo? Radimo preko 12 sati dnevno da bismo tu decu naucili necemu. I uspevamo. Za razliku od vas koji ste ih naucili da profesoru kazu: „Necu“, „Sta te briga“ i sl. Bolje radite vi malo vise sa decom. Use i u svoje kljuse. Ovo je poruka za sve primitivce koji misle da se u prosveti ne radi nista. Ima pojedinaca koji su paraziti, ali…

  8. Kad se vratim sa časova sve mi zuji u ušima.Ko to neradi,kakvo je to nepoštovanje prosvete.Nama treba povećanje plata da bude 50posto.Izvinite 100posto.

  9. Prosvetar….
    A da vi idete u proizvodnju da radite na nedelju dana pa posle toga kuci na online nastavu!?I sve to za 30000!?

  10. Značajan broj prosvetnih radnika bi sutra napustio prosvetu ukoliko bi pronašli drugi izbor. Hajde da se pitamo zašto. Doći će vreme kad će škole i društvo u celini poželeti kvalitetne nastavnike. Sve je manje mladih koji se opredeljuju za studije posle čijeg završetka sa diplomom profesora bilo kog profila, u zemlji Srbiji mogu samo da se slikaju. A biće da nam škole uskoro neće biti ni potrebne.

  11. Pa naravno da im treba dati vece plate,ili mozda bolja opcija za Drzavu je da proda skole ,tacnije da ih sve privatizuje,prodati recimo Kinezima ,tacnije pokloniti ,dati im nepovratni kredit,obaveznu subvenciu,ugovorom im dati 1000 eura subvencije za zaposljavanje nastavnika,onda lepo ti Kinezi daju 700 eura platu i svi zadovoljni,mislim da je to najbolja opcija i praksa kao sto smo do sada radili,sve bre cveta ,ekonomija raste,i jos baciti penzionerima po 20 eura i milina,napredno i samo jako.

  12. Podrška prosvetnim radnicima. I dalje su odeljenja prenatrpana sa po više od 30 detea u odeljenju. Tu se ne može ni nekvalitetno, a kamoli kvalitetno raditi! Prosvetni radnik sa VII stepenom stručne spreme, sa visokom školom, se stidi svog posla zato što su sve druge institucije podigle sebi plate a prosvetari zavise od milosti države! Trenutno niko obrazovan neće u prosvetu jer su plate mizerne, decu uče apsolventi i nestručni kadrovi, jer su stručnjaci diplomirani posao našli u drugim sektorima gde sa istom diplomom imaju duple i troduple plate u odnosu na školstvo! Na kraju, sa istim platama, decu će učiti šloseri i čobani, jer neće imati ko da ih uči!

  13. Ništa ne uče decu. Treba da ih je sramota. Čast malom broju prosvetnih radnika koji rade i vrede nešto i to su uglavnom starije generacije.

  14. Nakon višegodišnjeg iskustva sa prosvetnim radnicima svoje dece, mogu reći da osim DVE osobe, jedna u osnovnoj druga u gimnaziji, niko ne zaslužuje da radi sa decom. Posle deset godina školovanja deca koja su vukovci, ne znaju razlomke a ni gramatiku, da ne pričam o jezicima ili umetnosti a fizičko gde nisu videli ništa osim lopti. I sve to u glavnom gradu naše divne Srbije.

  15. Kao i uvek do sada necu ucestvovati u oduzimamju nastave deci.
    Strajk treba i mora izgledati ovako.
    1. Dan strajk upozorenja u ustanovi posle nastave i objavljivanje zahteva
    2-4. Dana strajk na svim trgovima posle nastave
    5-7. Dana blokada manjih ulica u svim gradovima posle nastave
    8-10. Blokada mostova i vaznih saobracajnica posle nasteve
    Od 11. dana strajk gladju
    Od 14. dana nastavak strajka gladju , i totalna obustava nastave do ispunjenja svih zahteva ne vezanih za zaradu.
    To je strajk u kome cu ucestvovati, da se uvedu novcane kazne za nesavesne, bahate roditelje, da se uvede obavezni sistematski detaljni pregled za sve radnike u prosveti na 5godina, da se promeni i precizira oblik „Inkluzije“ , da se deca,oprema, sale,prozori na skolama… stave ispred opstinskih kancelarija i ostalih parazitskih ustanova.

  16. Dok nije bilo pandemije,malo ,malo pa raspust! Letnji,zimski,prolećni,ekskurzije,čas 45′(minuta),vikendi slobodni! Znam,imate odgovoran posao ali i roditelji čiju decu učite imaju odgovorne poslove rade po ceo dan,imaju samo jednu pauzu,nemaju vikende a godišnji odmor od 14 dana,ako i kad dobiju!? Ne smeju se buniti,jer će izgubiti i takav posao!? Problem se mora rešavati u „širem spektru“ a ne fokusirano!

  17. Pa neće prosvetari da traže da nama u privatnom sektoru daju veće plate, bolje uslove, duži godišnji odmor… Oni se bore za svoja prava, tako bi trebalo i svi drugi, odim onih kojima je dobro!

  18. Povećanje plate????Tri godine roditelji vrše njihovu dužnost,deca su više kod kuće nego u školama

  19. Da, Aleks, tri godine roditelji rade onlajn testove umesto svojie dece. Zbog toga „Vukovci“ ne znaju razlomke i gramatiku.

  20. Sada, kada je omogućeno i legalno da se diplome kupuju, postavlja se normalno pitanje – da li nam je škola uopšte potrebna ??

  21. Nema nade, ali treba se boriti. U ovoj državi i narodu obrazovanje i vaspitavanje se nikad nije uvažavalo. Ne treba zameriti, to je izvan okvira i dometa i naroda i vlasti.

  22. Za skolu je vazno da ima nekog u ucionici a sad da li je taj nesto doprinosi ili samo sedi o tome se mora debatovati.

  23. Zbog Kovida 19 ili plata? Što ne pozovete nastavnike na generalni štrajk negonih puštate da se zarazavsju i umiru. Tako direktno saucestvujete sa ministarstvo u širenju zaraze.

  24. Profesori, ako vam ne povećaju platu 15% a deca propuste prvi čas, slobidno dodjite kod nas u „Aman“, vaše kolege

  25. U Svajcarskoj prosvetni radnici imaju vece plate od lekara sto je i razumljivo jer rade najvazniji posao – uce decu.

  26. Šta vam ja mogu što ste ljubomorni 🙂 Da ste učili više bili bi i vi u Prosveti, umesto kod privatnika za 30h.
    P.S. Jedva čekam raspust da odmorim od vaše nevaspitane dece 🙂

  27. U svim bivšim komunističkim zemljama,a valjda i mi tu spadsmo ili smo i dalje komunistička,osnov svakog napretka je obrazovanje,a i ostalih zemalja Finska, Irska..,prvo su povećali plate u prosveti od 1000 do 1200e,i sad su napredne zemlje, razvijene. Zato se ne obazirizete6na komentare nepismenih roditelja već tražite platu od 1000e=120 000 dinili idite u generalni štrajk pa ako in ne treba znanje nek ukinu škole i pokažu svoje pravo lice. Tad ne bi imali ni gde da kupuju diplome.

  28. Da je sreće, pa da je u prosveti velika plata, pa da se može vršiti selekcija, gde bi nam bio kraj. Ovako, dobro je, biće i gore, jer svi odoše u IT stručnjake i menadžere?!

  29. Plata domara sa cetvrtim stepenom ravna minimalcu.Da li stvarno stvarno ministarstvo ima sliku od pre 30 godina , kada su to bile „cikice “ koje loze neke neke male peci ?Sramota…

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 8

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.