Sutra štrajk upozorenja u školama 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) sutra će stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja tako što neće držati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, izjavila je za Danas Valentina Ilić, predsednica tog sindikata.

Ona je rekla da je SOS dao rok Ministarstvu prosvete da ih pozove na razgovor, a kako je on istekao 19. oktobra, doneta je odluka da se održi štrajk upozorenja.

– Od Vlade Srbije tražimo da se od 1. januara 2022. godine počne sa primenom Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, a ako do toga ne dođe  zahtevamo povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 15 odsto. Prema onome što je predsednik Srbije najavio, prosvetni radnici u narednoj godini mogu da očekuju povećanje plata za osam odsto, što je manje od rasta minimalne cene rada koja je porasla za 9,4 odsto. Ako se to desi, odnos između najniže zaradei plate nosilaca delatnosti u obrazovanju će biti 1:1,72, što je katastrofalno – rekla je Ilić.

Na spisku zahteva SOS-a su i izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u obrazovanju, izmena pravilnika o formiranju odeljenja u cilju smanjenja broja učenika u odeljenjima osnovnih i srednjih škola, kao i izmena pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kojima bi se stručni saradnici i nenastavno osoblje finansirali srazmerno broju odeljenja, odnosno kvadraturi ustanove.

Ilić je podsetila da je Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije na sednici održanoj 27. avgusta razmatrao aktuelnu situaciju u obrazovanju i materijalno – socijalni položaj zaposlenih i doneo odluku da se traže pregovori sa Vladom i nadležnim ministarstvima u vezi sa utvrđenim zahtevima.

Zahtevi su zajedno sa Sindikatom radnika u prosveti Srbije upućeni 31. avgusta.

Ilić je rekla da ovog puta Sindikat obrazovanja Srbije nastupa samostalno i najavila da će 4. novembra učestvovati na protestu ispred Vlade zajedno sa članovima sindikata uprave i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari