Sutra suđenje Miroslavu Miki Aleksiću, ispred Palate pravde protest podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja 1Miroslav Aleksić (Foto: Miroslav Dragojević)

Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću, koji se tereti za silovanja i polna uzmeiravanja polaznica svoje škole “Stvar srca”, trebalo bi da bude održano sutra u Palati pravde s početkom u 10 časova.

Aleksić se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

Neke od devojaka bile su maloletne.

On je u pritvoru proveo nekoliko meseci da bi potom bio pušten u kućni pritvor sa nanogicom.

Glumica Milena Radulović prva je prijavila Miroslava Aleksića za silovanje, a potom su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke, među kojima je i glumica Iva Ilinčić.

Ispred Palate pravde, Žene u crnom, Verujem ti, Ženska solidarnost, CK13 organizovaće sutra s početkom u 9 sati protest “Verujemo joj – verujemo svim ženama žrtvama seksualnog nasilja”.

“U svetlu činjenice da je, nakon sprovedene istrage u vezi sa 19 krivičnih dela seksualnog nasilja počinjenih od 2008. do 2020. godine, protiv Aleksića pokrenut krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu, ovaj slučaj je za žene u Srbiji istorijski slučaj za koji se nadamo da će promeniti dosadašnji način postupanja i stavove Viših javnih tužilaštava u celoj Srbiji u pogledu krivičnog gonjenja za krivično delo silovanja, i kada ono nije odmah prijavljeno”, navodi se u saopštenju ovih nevladinih organizacija.

Kako dodaju, izražavaju uznemirenje povodom odluke suda da suđenje bude otvoreno za javnost, iako je Tužilaštvo predložilo sudu da isključi javnost tokom trajanja glavnog pretresa, radi zaštite privatnosti učesnica i učesnika u postupku.

Ovakva odluka suda, ukazuje se u saopštenju, u suprotnosti je sa dosadašnjom praksom Viših sudova u Srbiji po kojoj su suđenja za silovanje zatvorena za javnost, i u suprotnosti sa Nacionalnom Strategijom za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela koju je Vlada Srbije usvojila u avgustu 2020. godine.

“Stoga upozoravamo na to da se ovaj postupak sprovodi u društvenoj atmosferi koja većinski podstiče nepoverenje prema ženama koje su preživele seksualno nasilje, dok se javni prostor i poverenje poklanjaju osobama optuženim za nasilje. Ovo vidimo kao simptom društva koje neguje kulturu silovanja i koje je obamrlo za saosećajnost i solidarnost sa žrtvama”, piše u saopštenju.

Ove nevladine organizacije traže od pravosudnih institucija da postupak vode sa posebnom pažnjom za brigu i dobrobit preživelih i svoje poverenje poklone rečima preživelih, a ne nasilnika, a od medija da profesionalno izveštavaju o ovom slučaju i aktivno se uključe u demontiranje kulture neverovanja žrtvama, kloneći se svake relativizacije nasilja i estradizacije i banalizacije iskustvava preživelih.

U saopštenju se poručuje ove NVO veruju Mileni Radulović, Ivi Iličić i svim ženama koje su optužile Aleksića.

“Mislimo na sve anonimne žrtve nasilja. Zalažemo se za kažnjivost seksualnih zločina, kako onih koji su počinjeni prema ženama u vreme takozvanog mira, tako i onih koji su počinjeni prema ženama u ratovima u bivšoj Jugoslaviji”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari