Svaka osma žena u Srbiji tokom života oboli od karcinoma dojke 1Foto: Pixabay/MedicalPrudens

Svaka osma žena u Srbiji tokom života oboli od karcinoma dojke, a u trenutku postavljanja dijagnoze gotovo četvrtini njih se dijagnostikuje bolest u odmaklom stadijumu, saopštila je danas Medi Grup.

Kako se navodi, stopa obolevanja od te bolesti u Srbiji je veoma visoka, što je stavlja na drugo mesto u Evropi.

Statistika, međutim, pokazuje da je u pitanju izlečiva bolest u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme.

Upravo zato su za rano postavljanje dijagnoze i uspešno lečenje ključni samostalni i preventivni pregledi dojki, rekla je radiološkinja Ivana Kostadinović na online vebinaru povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke na temu „Dijagnostika dojke juče, danas i sutra“.

„Samopregled dojki svaka žena treba da radi jednom mesečno, a kod žena koje imaju menstruaciju pregled se radi odmah po završetku, od sedmog do dvanaestog dana ciklusa“, rekla je Kostadinovićeva.

Kako je navela, prilikom samopregleda važno je obratiti pažnju na simetričnost dojki i izgled kože, ali i na eventualnu pojavu crvenila, neravnina i sekrecije.

„Među najčešćim simptomima koji ukazuju na oboljenje od karcinoma dojki jesu otvrdnuće koje je često bezbolno, zatim grudvice, promene oblika i veličine dojki, kao i iscedak iz bradavice i naboranost kože, poznata i kao takozvana pomorandžina kora“, poručila je radiološkinja.

Prema njenim rečima, kod žena koje su imale bliskog srodnika obolelog od karcinoma dojke, prva mamografija treba da se uradi u godinama kada je žena barem deset godina mlađa nego što je bio blizak srodnik u trenutku obolevanja.

„Žene često zakasne na prve preglede baš iz razloga što ih ništa ne boli“, kazala je Kostadinovićeva, dodajući da je to velika greška, jer upravo one najgore, zloćudne promene uglavnom ne izazivaju bol ili se bol javlja u već poprilično odmaklom stadijumu bolesti.

Svakog dana u Srbiji čak 13 žena dobije dijagnozu karcinoma dojke, naglasila je doktorka.

Ona podseća da konzumiranje cigareta i alkohola, kao i gojaznost spadaju u opšte faktore rizika kada je reč o toj bolesti, ali i da porodična anamneza i kasna trudnoća mogu biti uzroci nastanka raka dojke.

„Ukoliko se primete neke promene na dojci, prvi i obavezan korak je javljanje lekaru, koji će odrediti potrebnu vrstu pregleda“, rekla je Kostadinovićev, ističući da je najčešće to ultrazvuk, koji, u toj fazi, iz više razloga predstavlja najpraktičnije rešenje.

Kako tvrdi, ultrazvuk dojki je veoma dostupna i jeftina metoda koja nije štetna i uglavnom je preporučljiva mlađim ženama, a važan postupak prilikom ultrazvuka jeste pregled pazušne jame, budući da se upravo na tom mestu mogu pritajiti tumori, ali i uvećane, patološki izmenjene limfne žlezde.

Ipak, ukoliko se sumnja da se radi o malignom tumoru, pacijent se dalje upućuje na mamografiju, ukazala je Kostadinovićeva, dodajući da je mamografija „zlatni standard“ u ranom otkrivanju karcinoma dojke i da se najčešće radi kod žena starijih od 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari