Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici 1Foto: Beta/Branislav Božić

„Danas, svet doživljava preokret i nazadovanje u pogledu ženskih prava. Aktuelne krize, sukobi i vanredne situacije intenziviraju nasilje nad ženama i devojčicama i povećevaju faktore rizika, a svedoci smo snažnog degradiranja prava žena i razvoja antifeminističkih pokreta u mnogim zemljama. U proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova porodice“, saopštila je agencija UN Women.

“Nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu, a najnoviji podaci UN-a, pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži. U 2021. godini, oko 45 hiljada žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice“, izjavila je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women u Srbiji.

„Danas se i Srbija priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru. Svaka treća žena doživi nasilničko ponšanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji“, rekla je Rikanović.

Izložba koja će biti održana povodom ove kampanje svečano će biti otvorena danas od 16:00h, u parku Kalemengdan, kod fontane Ribar. Naziv izložbe je Bezbedna svuda.

Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici 2
Foto: UN Women

Izložba će transformisati centralnu stazu na Kalemegdanu i u rekonstruisanom delu parka demonstrirati bezbednost za žene i devojke, biće otvorena narednih 16 dana, a završava se 10. decembra na Dan ljudskih prava.

Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.

Procenjuje se da je na globalnom nivou oko 736 miliona žena, skoro svaka treća žena, bila izložena fizičkom i/ili seksualnom nasilju od strane intimnog partnera, nepartnerskom seksualnom nasilju ili oba bar jednom u životu.

Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici 3
Foto: UN Women

Dok 56% svih ubistava žena počine intimni partneri ili drugi članovi porodice, samo 11% svih ubistava muškaraca počine članovi porodice.

Manje od 40 odsto žena koje dožive nasilje traži pomoć bilo koje vrste. Među ženama koje traže pomoć, većina se obraća porodici i prijateljima, a vrlo malo njih formalnim institucijama, kao što su policija i zdravstvene službe. Manje od 10 odsto žena koje su tražile pomoć, se obratilo i policiji, zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.