Svaki deseti pacijent poživi duže od pet godina: U toku je mesec borbe protiv raka pankreasa 1Foto: Shutterstock/Sjstudio6

Kancer pankreasa po smrtnosti je sedmi oblik raka u svetskim okvirima. Jedan je od najtežih za otkrivanje zbog skrivenih simptoma i visokog stepena maligniteta, što dovodi do visoke stope smrtnosti od ovog oboljenja, tačnije petogodišnje preživljavanje je samo oko 10 odsto.

Upravo iz ovih razloga ustanovljen je Svetski dan borbe protiv raka pankreasa (16. novembar), koji se obeležava tokom celog meseca, kako bi se u najširoj javnosti podigla svest o značaju prepoznavanja simptoma, a u farmaceutskoj industriji još pojačali napori za pronalaženje adekvatne terapije.

Po učestalosti, kancer pankreasa je 12. najčešći malignitet u svetu. Smrtnost se usled ovog maligniteta stalno povećava. Procenjeno je da će broj smrtnih slučajeva u Evropi porasti više od 40 odsto do 2040. godine, uglavnom kod populacije u osmoj i devetoj deceniji života.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut„, u 2021. u Srbiji je registrovano 1.566 novoobolelih od kancera pankreasa. Po stopi smrtnosti on je 4. kod oba pola, dok je po učestalosti 7. kod žena i 5. kod muškaraca.

Svaki deseti pacijent poživi duže od pet godina: U toku je mesec borbe protiv raka pankreasa 2

Tačni uzroci pojavljivanja raka pankresa još nisu otkriveni. Poznato je da nekoliko faktora povećava rizik od oboljevanja. Među njima su: pušenje (uključujući i bezdimni duvan), porodična istorija ovog oboljenja, mutacije u određenim genima, višak telesne težine, bolest dijabetes tipa 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari