Svaki peti student imao praksu tokom studija 1Ilustracija Foto: Stefana Savić

Više od polovine studenata ima negativan stav prema kapitalizmu i radije bi radilo u privatnoj nego u državnoj firmi. Dok je čak 45 odsto ispitanih studenata zabrinuto da li će pronaći posao nakon studija, pokazalo je Libekovo istraživanje.

Libekovo najnovije istraživanje „Stavovi studenata Beogradskog Univerziteta o poslovnoj karijeri“ prikazuje kako porodično iskustvo, obrazovanje i opšti stavovi prema ekonomiji utiču na odnos prema budućem zaposlenju.

Anketnim ispitivanjem, sprovedenom u periodu od 20. do 30. maja ove godine, ispitano je 837 studenata na 24 fakulteta.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da je nešto manje od polovine ispitanika zabrinuto da li će naći posao nakon završetka studija, dok je svega 20 odsto ispitanika imalo praksu tokom studiranja.

Svaki treći ispitani student pre bi radio u stranoj nego u domaćoj firmi, a velika većina studenata, njih 84 odsto, uviđa da su veće mogućnosti napredovanja u privatnim nego u državnim firmama.

Porodica takođe igra značajnu ulogu u formiranju stavova studenata, pa tako 42 odsto ispitanika kaže da je njihova porodica imala finansijskih poteškoća u toku njihovog odrastanja.

Od onih studenata koji nisu imali takve poteškoće, njih 68 odsto, radilo bi u privatnom sektoru.

Nažalost, veliki broj studenata nije zadovoljan, takođe njih 68 odsto, kako ih fakultet priprema za njihovo buduće zaposlenje.

Istraživanje pokazuje da tačno 52 osto ispitana studenta gaje negativan stav prema kapitalizmu.

Koordinator istraživanja bio je Nikola Jović, naučni saradnik Libeka, a samo istraživanje sprovedeno je u sklopu Libekove Akademije liberalne politike 7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari